over behandeling van nierstenen

URS

URS of ureteroscopie is een operatie om in de ureter te kijken. Meestal wordt een URS gepland om nierstenen te behandelen. De niersteen is in de ureter beland en dan noemt men hem uretersteen. Een URS kan ook gebeuren om een uretergezwel te behandelen of om een vernauwing in de ureter te behandelen. Vaak zit het steentje net voor de ingang van de blaas aan het zogenaamde ostium. Als het een klein steentje is, kleiner dan 4 mm, zal het steentje meestal zelf in de blaas raken. Al te vaak blijft het steentje net voor het ostium zitten en dient een URS te gebeuren omdat de koliek in alle hevigheid blijft terugkomen.

Ureterorenoscopie  of afgekort Ureteroscopie

Men onderscheidt bij een uretersteen twee soorten stenen. De laag gelegen en de hoog gelegen stenen. De ligging in de ureter ten opzichte van de blaas is van groot belang. Hoe lager in het afvoerkanaal, richting blaas dus, hoe gemakkelijker men de steen kan bereiken. Als men de steen kan bereiken kan men hem meestal ook behandelen. Vaak kan men de steen wegnemen zonder het te moeten verkleinen. Dit gebeurt met een kleine paktang of met een speciaal netje of mandje genoemd naar de uitvinder: Dormia. Soms moet de niersteen verbrijzeld worden met een pneumatisch hamertje of met de holmiumlaser.

Als de niersteen hoog in de ureter vast zit, is de steen moelijker te bereiken: de afstand vanuit de blaas tot aan de steen is nu eenmaal langer. In dat geval kan men opteren om eerst met de niersteenvergruizer de steen stuk te krijgen. Een andere optie is een flexibele ureteroscopie te verrichten. Soms kan men zelfs met flexibele scopen niet veilig tot aan de niersteen geraken. In dat geval plaatst men een stentin de ureter en kan men na enkele dagen of weken opnieuw proberen. Vaak lukt het dan wel omdat door de stent de ureter toegangkelijker wordt.

Na een ureteroscopie laat men vaak een stent achter. Als men een URS doet zwelt het slijmvlies van de ureter op. De zwelling kan de ureter weer dicht doen zitten met een nierkoliek als gevolg. Vergelijk dit opzwellen met het opzwellen van oogleden na een slag op het oog. Om kolieken na een URS te vermijden wordt een stent gezet zodat de urine toch naar de blaas kan. De stent moet dan wel weer verwijderd na enkele weken. Verwijdering van een stent kan onder locale verdoving of onder volledige verdoving.

Als een ureterocopie zeer vlot verloopt kan men ook opteren om geen stent te plaatsen. Dan moet men wel de eerste twee a drie dagen na een ureteroscopie rekening houden met optreden van na-kolieken: soms even pijnlijk als een koliek door een uretersteeen.

22 Responses to URS

 • Hugo Hofmans says:

  Ik denk dat ik bij de URS veel geluk heb gehad dat er geen stent geplaatst is geweest (als ik dat zo lees hier). Het verwijderen van de stent gebeurt dan nadien op de naconsultatie dacht ik ? Is volledige verdoving dan niet de aangewezen weg ? Zo lijkt het mij altans.
  Zijn er hier mensen die iets kunnen vertellen over het verwijderen van de stent ?
  Ik vraag dit omdat ik er zeker van ben dat eens men met nierstenen te maken heeft gehad, men nooit meer zeker is wanneer de volgende stenen zich zullen aandienen.

 • Hugo Hofmans says:

  Bedankt voor de informatie. Onder volledige narcose en operatief. Ik hoop dat ze dat altijd en overal doen want ik hoorde de uroloog bij mij zeggen van “moest het nodig zijn dan wordt er een stent geplaatst en die wordt er daarna op de raadpleging uitgehaald ….”. Ik denk dat ik het zo gehoord heb. Ik moet eerstdaags terug op naconsultatie en ik ga mij daarover bij mijn uroloog toch nog eens laten inlichten.

 • Dirk Hofmans says:

  ik bibber al, want volgende week wordt bij mij een niersteen weggehaald onder verdoving via de urether, en daarna wordt een stent geplaatst die men niet onder verdoving zal verwijderen….

  • Hugo Hofmans says:

   Precies hetzelfde als men tegen mij heeft gezegd bij het verwijderen van de niersteen. De verwijdering is gebeurd onder volledige verdoving in het operatiekwartier (rare ervaring ook wel maar het was nu wel echt nodig). Bij mij is het ook via de ureter gegaan. Dat is een goede ingreep, alleen als je terug op je kamer komt ben je nog wel niet helemaal terug en vooral naar het toilet gaan is de eerste uren even niet aangenaam, de dag erna is het al veel beter. Maar ja … ik had ook de indruk dat de stent op naconsultatie zonder verdoving weggehaald wordt (gelukkig is bij mij de ingreep gelukt zonder stent nodig). Ik ben benieuwd voor u en het kan altijd nog dat er geen stent nodig zal zijn … Laat zeker je ervaringen weten via dit forum.

   • Peter says:

    Na 5 ureteroscopieën hebben ze het mij ook geflikt om een stent te plaatsen. Na 2 dagen lag ik terug op de spoed van de kolieken die dat ding veroorzaakten.
    Een goede raad, verbied de uroloog om die stent te plaatsen voor hij de URS uitvoert.
    Eis een algemene narcose om de stent eruit halen, je gaat anders in de lampen hangen.
    Beter geen stent, want dan heb je weer een URS en narcose nodig en dat met een interval van 14 dagen, dat kan niet goed zijn voor de urinewegen. Tegen dat het slijmvlies is hersteld, beschadigen ze het terug.

 • Danny says:

  Na het vergruizen werd bij mij een stent geplaatst. Resultaat: bij het plassen hevige pijn gelijk aan een koliek. Na enkele dagen bijkomende pijn aan de blaas. Medicatie: 3x Ibuprofen 600mg / 6x Busopan 10mg / 3x Paracetamol 1gr per dag. Na 12 dagen hevige pijn in de penis, vergelijkbaar met een ontsteking en de medicatie hielp hier niet. Na 24 dagen heb ik de stent laten verwijderen (zonder verdoving en het was geen leuke ervaring) en nu terug pijnloos.

 • philip blancke says:

  hallo iedereen, had ook al gehoord dat nierkolieken afzien geblazen is, maar nu niet gehoord meer, heb het zaterdag avond meegemaakt opeens bij avondeten opkomende pijn maar echt pijn op handen en voeten kruip je, ik zeg das niet pluis en heb me naar spoed begeven, direct opname en verdoving paracetanol en baxter en onder de scanner ,resultaat niersteen 3cm groot die hoog zit
  ja opname dus ze hadden beloofd zondag mij te behandelen verbrijzelen en stend ja het was weer voor mij, die chirurg komt zeggen t zal voor maandag voormiddag zijn dus blijven in ziekenhuis met constante verdoving( moest ik daarom nuchter blijven) en het was nochtans gepland voor zondag morgen 9h30 dan maandag morgen komt er weer een andere uroloog hij vraagt of ik nog pijn heb en zegt je moet nog eens onder de scanner dat ik een beslissing kan nemen , dan paar uur later komt verpleegster zeggen dat het eindelijk doorgaat op maandag 14h30 en dan maandagavond mocht ik al naar huis maar je voelt dat wel als je plast je voelt je nier gewoon opspannen precies weer nier koliek , moet nu ook medicatie bijnemen urfadyn pl 100 mg tegen ontstekingen , donderdag terug onder scanner en controle bij specialist ze hadden mij gezegd stend word verwijderd zonder verdoving, hopelijk niet als ik hier lees onder verdoving hopelijk zijn mijn stenen weg hoor zo ik begrijp ni ook perfect wat nierstenen zijn als je het zelf heb meegemaakt veel beterschap aan alle mensen met nier stenen of problemen groetjes blancke philip

 • L.Schüssler says:

  Ik heb een keer een aanval gehad maar is nooit meer terug gekomen maar nu last van jicht. Ik weet niet of er verband staat met aanval van niersteen.

 • schautteet pros says:

  Maandag 4 november is de ureterstent verwijderd na 12 dagen .
  nodeloos heb ik me ongerust gemaakt ,in enkele minuten cystoscopisch er uit gehaald ,geen ongemakken ,geen echte pijn en vooral géén hematurie achteraf;
  N.B op 2 januari hadden ze in uz brugge een turp uitgevoerd maar bleef ik maanden sukkelen met pijn ,bloed in de urine ,infectielast :daarom ook heb ik na scanning en echo-onderzoek eind oktober 5x steenvergruizing laten uitvoeren ,doch zonder echt resultaat ,dus heb ik dan deze steen die zich vast genesteld had in de ureter cystoscopisch laten weghalen.
  nu heb ik geen pijn of last meer en de antibioticakuur is voorbij.
  deze handelswijze was duidelijk preventief voorafgaand aan zware flankpijn en kolieken u wel bekend.

 • Breydels says:

  Bij mij hebben ze in het ziekenhuis reeds 2 keer een stent zonder verdoving weggenomen en ik verzeker u dat het pijnloos is. Aangenaam is het niet maar pijn niet hoor. Het enige wat pikt is een gel die men in de penisopening ingeeft en die enkele minuten fel prikt maar nadien verdoving geeft.
  No stress valt dik mee

 • Schraeyen Jeannine says:

  Denk dat het bij mannen veel pijnlijker is dan bij vrouwen. Heb enorm afgezien na mijn niersteenoperatie en had een doodse schrik voor het verwijderen van de stent, maar dat is echt pijnloos verlopen. Ben wel een vrouw.

 • frank says:

  Yahoo,weer een niersteenoperatie vandaag.
  Gelazerd in de nier en dubbele j geplaats. Plassen dus met pijn.
  Tip. Eerst rechtopzitten ean doorbuigen en laten lopen
  Niet drukken dan is het houdbaar. De verwijdering van dj is klote,geen verdoving,de ene uroloog is zachaardiger dan de ander.al bij al niet leuk.
  Vraat me gerust he he minstens al 10 operaties opzitten….:-/

 • erik says:

  Hallo,
  Vorige week vrijdag nietsteen laten uithalen Er is ook een stent geplaatst. deze zou er vrijdag uit gaan onder narcose. maar bij het plassen ontstaat er zo veel pijn, erger dan een koliek, is dit normaal Zelfs soms zo een pijn dat je weg draait, van je klotje zou kunnen vallen. De dokter vertelde dat medicatie niet zou helpen, maar is paracetamol, Brufen of buscopan toch niet beter in te nemen? Wie heeft hier ervaring mee?

 • Ann vanderheyden says:

  Hallo
  Dinsdag is er bij mij ook een steentje weggehaald en een stent geplaatst. Gisteren heb ik de ganse dag vreselijke pijnen gehad die enkel onder controle te houden waren met een combinatie van pijnstillers : brufen + panadol codeïne + buscopan. Vandaag is de pijn dragelijk maar ik maak mij zorgen over de hoeveel bloed in mijn urine, net rode wijn!!! Iemand ervaring mee?

 • Saskia says:

  Laatste half jaar ziekenhuis in ziekenhuis uit.Inmiddels al 31 stenen verwijderd .Na de operaties eerste dagen pijn bij het plassen door de stent gelukkig ging dat later beter.Bloed en gruis plassen hield wel een dag of 10 aan.Het verwijderen van de stent was bij mij pijnloos misschien omdat ik een vrouw ben.Binnenkort onder de scan daar er nog steeds stenen zitten voorlopig nog even zoet dus.