over behandeling van nierstenen

Preventie

Hoe voorkom je nierstenen?

Het allerbelangrijkste wat je kan doen om nierstenen te vermijden is VEEL WATER DRINKEN.

Soms helpt een dieet ook.

Waarom? Welnu: Urine is eigenlijk een verzameling afvalstoffen opgelost in water. De nieren filteren het bloed en voeren de afvalstoffen naar de urinewegen om ze uit te wateren. Deze afvalstoffen zijn allemaal wateroplosbaar. De oplosbaarheid van deze afvalstoffen is echter niet oneindig. Vanaf een zekere hoeveelheid of concentratie lossen bepaalde stoffen niet meer op. Zo ontstaat een steen.

In de bloedbaan zitten geen stenen: de concentratie van de stoffen in het bloed wordt quasi constant gehouden door de nieren. Eénmaal in de urinewegen gaan dezelfde stoffen wél nierstenen kunnen vormen. Hoe kan dat?

Welnu: in de urine wordt de concentratie van de afvalstoffen immers niet constant gehouden. De concentratie hangt er vooral af van de hoeveelheid vocht (water) die samen met de afvalstoffen uitgescheiden worden. En dat heb je zelf in de hand.

Als je weinig drinkt, zal er weinig vocht afgevoerd worden. Zo gaan de concentraties van de afvalstoffen omhoog. Ze zullen niet meer opgelost raken en neerslaan als nierstenen.
Als je veel drinkt, zal veel water de afvalstoffen vergezellen. Zo blijven de concentraties van de steenvormende stoffen laag. Ze blijven opgelost.

Je kan niersteenvorming vergelijken met zoutproductie uit zeewater. Nierstenen zijn geen echte stenen. Het zijn kristallen. Kristalvorming of niersteenvorming krijg je als de concentratie van een stof erg hoog wordt. Vanaf een bepaalde hoeveelheid kan een stof niet meer oplossen in water. : zeewater zit ook vol zouten. Die zouten zie je niet in de zee. Als je echter het water doet verdampen uit zeewater blijft de vaste stof over: zo wint men zout in zoutpannes. De zouten in ons lichaam die kristalliseren tot nierstenen zijn kalkzouten. Kalkzouten lossen veel moeilijker terug op eens ze zijn gekristalliseerd.

Je mag de afvalstoffen uit ons lichaam dan ook niet de kans geven kristallen te vormen. De beste manier om geen kristalvoming te krijgen is veel te drinken. Zo blijven de concentraties van de afvalstoffen laag en verhinder je de vorming van een niersteen.

Je kan aan de kleur van de urine zien hoe het gesteld is met de concentratie van de afvalstoffen. Donkergele urine is zeer sterk geconcentreerde urine: gevaar voor steenvorming. Ochtendurine is vaak geconcentreerd en donker gekleurd.

Als je veel drinkt zal de urine van strogeel naar helder neigen: lage concentraties afvalstoffen en dus geen gevaar op vorming van nierstenen.

9 Responses to Preventie

 • Hugo Hofmans says:

  Ik vind de site zeer informatief en zeer duidelijk. Alle elementen tot betrekking van nierstenen worden heel goed weergegeven. Ik heb zelf een zware koliek gehad en wist toen niet wat mij overkwam, totdat snel de diagnose kwam ‘nierstenen’. Dieet en opletten met bepaalde voeding is zeker van belang in combinatie met veel water drinken. De inspanning die daarvoor nodig is, is te verwaarlozen in vg. met wat men meemaakt als het té laat is en daarmee bedoel ik niet alleen de koliek (want die wordt professioneel aangepakt met zware pijnstillers) maar ook het gevoel na de operatieve verwijdering van de steen. Ik kan iedereen aanraden op voeding te letten en vooral zoutarm water te drinken.

 • joke says:

  Ik drink altijd heel veel, let altijd ook op mijn voeding, maar toch kreeg ik een niersteen aanval,
  Mijn vraag is nu hoe heeft dit kunnen gebeuren?

  • Hugo Hofmans says:

   Je let goed op en toch weer terug ? Dus er zijn nooit sluitende garanties schijnbaar. Ik doe mijn best met voeding en water maar gerust ben ik er ook niet in hoor. Ik denk altijd, eens niersteenpatiënt, altijd niersteenpatiënt. Ben je dan ook snel naar het ziekenhuis gemoeten om de steen te laten verwijderen ?
   Het is ook belangrijk dat je nog voldoende drinkt voordat je gaat slapen naar het schijnt. Je moet dan tijdens de nacht wel opstaan om naar het toilet te gaan, maar op die manier zou de kans op het vormen van kristallen verminderen.
   Ik doe dat dus ook, alvorens te gaan slapen nog behoorlijk glas water (33 cl.)

 • Hugo Hofmans says:

  Ik lees regelmatig ook Cola. Bij mij schijnt een overmatig gebruik van Cola toch zeker een belangrijke factor te zijn geweest bij de vorming van de steen. Geloof me, de pijn en de ingreep laten zo’n herinnering na, dat ik nu al meer dan een jaar nul komma nul Cola meer aanraak. Het enige wat ik ook zou moeten links laten liggen is chocolade, maar daar slaag ik niet altijd in …. Maar Cola is gewoon heel slecht en bevordert de vorming van nierstenen.

  • janvdk says:

   Niet zo’n eenvoudige vraag. Het beste is een CT scan maar als je geen pijn meer hebt is dit een te belastend onderzoek (duur en veel X-straling). Je kan een gewone radiografie laten maken maar niet elek steen is zichtbaar. ook met echo weet je het niet zeker als er geen steen te zien is. Je kan best je arts vragen wt hij ervan denkt. Soms zal ie een verder onderzoek vragen maar als ie denkt dat je er van af bent hoeft dit niet altijd.

 • JQuince says:

  ik heb onlangs een aanval gehad 5 dagen terug Zo erg geschrokken door de pijn dat ik ben gaan google en op de site terecht ben gekomen hele mooie informatie en alles duidelijk omschreven alleen ben ik bang day dit een grote invloed heeft op mijn gezondheid .

 • geudens sofie says:

  Hallo… ik ben zelf op spoed binne gegaan, enorme pijn in mijn onderrug, en overgeven… Pijnstillers gekregen en scanner onder, nierstenen, een grote, en paar kleintjes… ik moet zeggen dat ik ook juist dosis buscopan heb gehad… ik hoop dat het gaat helpen want de pijn is niet te doen… ik ben blij dat ik op deze site wat meee info heb gevonden…

 • Tien says:

  Hallo,
  Ben net weer op kontrole geweest. Stenen zijn niet gegroeit in 2 en een half jaar. Rechter nier heb ik twee keer een vergruising gehad. Na de eerste keer was de steen binnen 6 maanden weer aangegroeit. Oorzaak was een lelijke bacterie die vrij gekomen was bij het vergruising, dus nu laat ik de boel de boel maar. Steen links is ongeveer 14 mm groot. Advies was laat maar zitten zolang je geen last heb, vind ik eigelijk niet zo fijn, maar ben ook bang voor die bacterie. Ik waser zo ziek van.