over behandeling van nierstenen

dieet

Een dieet volhouden

is erg moeilijk. Mensen eten nu eenmaal graag. De last die een niersteen geeft wordt snel vergeten als de problemen van de baan zijn. De meeste mensen houden een dieet dan ook maar even vol. Desalniettemin is het toch zinvol. Als een dieet niet goed lukt, kan veel water drinken ook al erg preventie werken. Veel water is drie liter per dag. drie. 3.

Dieetadvies bij nierstenen

De meeste mensen met nierstenen hebben zogenaamde oxalaatstenen. Je beperkt dan ook best inname van oxalaat. Oxalaat zit in verschillende voedingsmiddelen: rabarber, spinazie, rode biet, cacao, zwarte thee, aardnoten (pindanoten of peanuts) en zacht fruit. Men raadt ook af veel koffie te drinken.

Inname van zout moet beperkt tot minder dan drie gram per dag. Bereide kant-en-klare maaltijden, fast-food, soep in blik, groenten in blik, chips, … bevatten erg veel zout en zijn te mijden. Minder zout eten zorgt voor minder calcium in de urine.

Rood vlees zo veel mogelijk mijden en vervangen door gevogelte of vis (160 tot 210 gram per dag) geeft minder urinezuurstenen.

Calcium zit in hoge mate in zuivelproducten. Vroeger werd actief afgeraden om zuivelproducten te gebruiken bij nierstenen. Dit wordt minder en minder gedaan omdat er dan een erg hoog risico ontstaat op osteoporose. Bij osteoporose kan je botbreuken oplopen. De last die botbreuken geven staat meestal niet in verhouding tot de last die nierstenen geven. Uit metingen blijkt ook dat calciuminname beperken niet echt goed werkt tegen nierstenen.

Citrusvruchten: zijn goed. Zeker als ze veel kaliumzout bevatten zoals sinaasappelen en pompelmoes. Je vindt ook veel kalium in banaan, druiven, kiwi, papaya en watermeloen.

Maar denk vooral aan veel te drinken: 3 liter water per dag.

8 Responses to dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.