over behandeling van nierstenen

dieet

Een dieet volhouden

is erg moeilijk. Mensen eten nu eenmaal graag. De last die een niersteen geeft wordt snel vergeten als de problemen van de baan zijn. De meeste mensen houden een dieet dan ook maar even vol. Desalniettemin is het toch zinvol. Als een dieet niet goed lukt, kan veel water drinken ook al erg preventie werken. Veel water is drie liter per dag. drie. 3.

Dieetadvies bij nierstenen

De meeste mensen met nierstenen hebben zogenaamde oxalaatstenen. Je beperkt dan ook best inname van oxalaat. Oxalaat zit in verschillende voedingsmiddelen: rabarber, spinazie, rode biet, cacao, zwarte thee, aardnoten (pindanoten of peanuts) en zacht fruit. Men raadt ook af veel koffie te drinken.

Inname van zout moet beperkt tot minder dan drie gram per dag. Bereide kant-en-klare maaltijden, fast-food, soep in blik, groenten in blik, chips, … bevatten erg veel zout en zijn te mijden. Minder zout eten zorgt voor minder calcium in de urine.

Rood vlees zo veel mogelijk mijden en vervangen door gevogelte of vis (160 tot 210 gram per dag) geeft minder urinezuurstenen.

Calcium zit in hoge mate in zuivelproducten. Vroeger werd actief afgeraden om zuivelproducten te gebruiken bij nierstenen. Dit wordt minder en minder gedaan omdat er dan een erg hoog risico ontstaat op osteoporose. Bij osteoporose kan je botbreuken oplopen. De last die botbreuken geven staat meestal niet in verhouding tot de last die nierstenen geven. Uit metingen blijkt ook dat calciuminname beperken niet echt goed werkt tegen nierstenen.

Citrusvruchten: zijn goed. Zeker als ze veel kaliumzout bevatten zoals sinaasappelen en pompelmoes. Je vindt ook veel kalium in banaan, druiven, kiwi, papaya en watermeloen.

Maar denk vooral aan veel te drinken: 3 liter water per dag.

8 Responses to dieet

 • barry hulshof says:

  ik heb 4 jaar geleden een nieuw dieet van de uroloog gehad,wat ik had voor dieet was achterhaald.ik mag nu wat meer eten zelfs andijvie ,en wat meer kaas .en vlees . als ik bij elke maaltijd maar een glas melk drink, want melk schijnt de kristallen af te breken.en dus vormen er geen nierstenen.maar helaas was het deze week weer mis . heb nu een andere uroloog jonger ,dus nieuwe kansen.ik hou jullie op de hoogte groet barry hulshof

  • jan spruit says:

   Beste Barry Hulshof,

   Heb al bijna 60 jaat last van nierstenen , tegenwoordig niergruis. Heel vaak oprispingen , boeren en misselijk gevoel.

   Herkent u dat?

   Met vr. groet,

   Jan Spruit

 • Ron says:

  Sinds 3 maanden veel last , zoals bloed bij urine en kleine gruissteentjes bij plassen en nu volop via internet aan het kijken wat wel en niet veroorloofd is, aardbeien valt onder zacht fruit en dat moet je eigenlijk beperken , hetzelfde ook voor calcium en oxalaat, maar beide heb je ook weer nodig om afbraak van stenen te bevorderen, zeer tegenstrijdig allemaal, volgende week naar de uroloog( deez week echo en foto’s gemaakt) en hopelijk een goed dieet advies ( oh ja mijn twee grootste stenen zijn 2,7 en 1,9 cm groot) die zal ik wel niet zomaar uitpissen hé

  Grtz Ron en AUB alle tips zijn welkom

  • Erwin Oei says:

   Hallo Ron, ik ben benieuwd, of je je stenen van 1,9 en 2,7 cm hebt laten verwijderen, ik hoor dat steen meer dan 2 cm niet kan worden vergruizen, maar wel met PCNL.
   Gr
   Erwin

  • Peter says:

   De grootste steen die ik heb uitgeplast van 5 mm doorsnede.
   De huidige die pas bleef vastzitten aan het ostium (net voor de blaas) was 7mm, die ging er niet meer vanzelf door.
   De scherpe kantjes van de kristallen blijven ook van als haakjes vastzitten of snijden als scheermesjes…
   2,7 mm … dat moet lukken ! Veel succes !

 • Robbert says:

  Geachte,

  Wat mij opvalt is dat hier Kiwi’s als goed beschreven staat, echter op andere sites zegt men juist dat Kiwi’s slecht zijn vanwege het hoge oxaalzuur.
  Kan iemand mij uitleggen of dit klopt?

  Gr Robbert