over behandeling van nierstenen

Verbrijzelaar

Niersteenverbrijzelaar

ESWL is de medische term voor niersteenverbrijzelaar of vergruizer: Extracorporele ShockWave Lithotripsy.
Extracorporeel wil zeggen ‘buiten het lichaam’ in tegenstelling tot intracorporele behandeling: ureteroscopie bijvoorbeeld.

Shockwave: de steen wordt verbrokkeld door impact van schokgolven die opgewekt worden door de verbrijzelaar.

Lithos is Grieks voor steen. Tripsy betekent ‘verbrijzeling’.

Met de vergruizer …

of niersteenverbrijzelaar kan een niersteen vergruisd worden. Vòòr het bestaan van de vergruizer werd er vaak geopereerd voor nierstenen.

Met ESWL of niersteenvergruizing kan men met schokgolven, die door het lichaam op de niersteen gemikt worden, de steen langzaam in kleinere stukjes breken. Men moet wel geduld hebben. Men verbrijzelt niet met één schokgolf een steen. Twee-, drie-, vier-, ja tot vijfduizend schoten worden gegeven in één sessie. Soms zijn verschillende sessies ESWL nodig om een niersteen te verbrijzelen. Soms is een niersteen te hard en heeft ESWL geen of weinig resulstaat. Jammer genoeg kan men dit niet op voorhand weten. Als dit het geval is, zal men overgaan naar meer invasieve methodes zoals ureteroscopie (URS) of zogenaamde percutane technieken (PNL).

Bij de eerste generatie vergruizers moest de patiënt in een waterbad plaats nemen en was altijd narcose nodig. Erg omslachtig allemaal. Narcose was nodig omdat de schokgolven behoorlijk pijnlijk waren. Narcose is met de modernere apparaten niet meer absoluut nodig.
Waarom is dat water nodig? Water is nodig omdat een schokgolf in lucht zeer snel in kracht afneemt. De overbrenging van de schokgolf uit de niersteenverbrijzelaar tot op de niersteen in het lichaam moet dus in water gebeuren. Tegenwoordig is het waterbad vervangen door een waterballon die tegen het lichaam wordt gedrukt. Tussen ballon en lichaam wordt watergel aangebracht om de overbrenging van energie zonder verlies te verzekeren. Het gebruik van watergel is veel handiger en is quasi even effectief als een waterbad. Het waterbad wordt dan ook niet meer gebruikt in West-Europa.

wat kan er gebeuren na een sessie ESWL? wat mag wel/niet na eswl?

5 Responses to Verbrijzelaar

 • saskia says:

  Heb twee maal laten vergruisen. Ze geven dan een ‘halve narcose’ en ik kreeg een knopje in mijn hand waarop ik kon drukken als de pijn te erg werd maar heb deze niet nodig gehad omdat ik ook van die halve narcose constant in slaap viel. De schokjes van de vergruizer voelen aan als een elastiekje dat tegen je vel springt.

 • ik ben dinsdagmorgen binnen gegaan met gevoel van nierstenen daar verneem ik dat ik 3 nierstenen in de nieren had en 2 in de urine lijder had zitten 1 heb ik kunnen uit
  plassen de andere zijn allemaal verbrijzeld ben nu van donderdag avond terug thuis ik hoop dat ik er nu toch even van af bent

 • cynthia says:

  Ik ben 11 keer vergruist aan dezelfde steen in 5 jaar tijd, allen met een Diclofenac tabletje die ik daar 5 minuten voor de behandeling kreeg, 1 keer heb ik een injectie gehad in mijn heup, maar daar werd ik duizelig van en moest overgeven. Wanneer een steentje in de urineleider zit is het minder pijnlijk dan de nier zelf. Ik heb goede ervaringen met het OLVG in Amsterdam, voelde mij daar op mijn gemak. Ik ben nu nietsteenvrij😊.

 • keghels chris says:

  hallo,ik ben na 17j opnieuw behandeld laatste maandag met de niersteenverbrijzelaar 🙂 het betreft een vrij grote steen vn bijna 1 cm….ik vergelijk met de vorige x dat ik er ene had en die zelfs net iets groter was en na 2 dagen begon af te komen;deze keer echter nog geen brokjes noch gruis te bespeuren…de spanning neemt toe in mijn rug er was al veel stuwing in mijn nier na de behandeling…de uroloog heeft dan een echo gedaan……..mijn vraag is; hoe lang duurt het normaal voordat de steen afkomt? deze keer zit de steen juist bovenaan de urineleider/ingang nier…hij blokkeert als het ware de doorgang….maak mij toch wat zorgen nu……