over behandeling van nierstenen

steensoort

Een niersteen is geen ‘steen’

Om te weten welke soort niersteen men heeft kan de arts een niersteenanalyse aanvragen bij een klinisch labo. Een niersteen is eigenlijk een kristal en geen ‘silicium’.
Het volstaat de niersteen op te vangen en af te geven bij uw huisarts of uroloog. Hij of zij kan een niersteenanalyse aanvragen. De analyse van nierstenen duurt vaak enkele weken. Op basis van de analyse kan dieet-advies gegeven worden naargelang de chemische samenstelling van de niersteen.

in afnemende frequentie heb je stenen die bestaan uit:

Je kan ook een steen hebben die bestaat uit verschillende lagen. Zo kan je een niersteen hebben die begonnen is als urinezuursteen maar waarrond een mantel is gegroeid  van calcium-oxalaat.

8 Responses to steensoort

 • Hugo Hofmans says:

  Bij mij is de steensoort niet onderzocht. Ik heb de steen meegekregen in een potje. Ik denk dat ze de soort pas onderzoeken als men vrij snel na mekaar stenen heeft.

  • janvdk says:

   Een niersteen kan altijd onderzocht worden in een klinisch labo. Gewoon aan de huisarts vragen. Het duurt soms wel lang voor de uitslag er is.

   • Hugo says:

    En als men dan na het onderzoek weet welk soort steen het is, dan kan kan men zijn dieet daar beter op afstemmen denk ik ? Ik let nu ook wel op hoor, ik vermijd de klassieke boosdoeners zoals spinazie, rabarber, tomaten, coladranken en ik drink uitsluitend water (Spa Reine).

 • Marleen E says:

  Hallo Hugo,

  Mijn stenen zijn ook nooit opgestuurd ik kreeg ze altijd in een potje mee.
  Afgelopen week heb ik ze zelf naar een internist in het ziekenhuis gebracht met het verzoek ze te dialyseren, dit word nu ook gedaan. Dit verzoek had ik ook gedaan op de operatiekamer maar de arts zei dat zij dat nooit doen omdat de stenen soms verloren gaan. Dus heb ik het op deze manier gedaan want ik zou graag willen weten waaruit ze zijn opgebouwd misschien kan ik dan iets wat voeding betreft of iets anders weglaten zodat ik niersteen vrij word.
  Ik zie dat U sommige dingen niet meer eet. Maar ik eet en drinkt die producten niet en toch krijg ik stenen?
  Heeft iemand nog meer adviezen wat je zou kunnen laten om niersteen vrij te worden?
  Ik zie jullie raad met hoop tegemoed.

 • Hugo says:

  Antwoordje aan Marleen. Ja, ik vermijd inderdaad de klassiek aanvaarde boosdoeners maar inderdaad, het is geen absolute garantie. Ik denk massaal veel water drinken heel goed is ter preventie, maar dat is niet altijd even simpel op het werk. Massa’s water = enorm veel naar het toilet en dat is niet altijd handig op het werk.
  Maar iets echt sluitend is er niet denk ik. Ik heb mijn steen niet laten analyseren, ik kan dus niet schatten wat er aan de basis zou gelegen hebben. Op het moment drink ik veel te weinig, dat besef ik. Ik ga er iets aan moeten doen. Ik leef ook wel constant met het idee dat het van vandaag op morgen terug kan komen. Ik hoop gewoon.

 • Dirk says:

  Verleden week door URS methode zonder stent niersteen laten verwijderen.
  Via de spoed in ziekenhuis beland na helse pijn.
  Hoor nu van collegas dat het zo vaak voorkomt, eten wij dan zo verkeerd?
  Wat is de grote boosdoener, ik drink nochtans veel?

 • Bertha says:

  Ik wist niet dat ik een niersteen had
  Bij een ct onderzoek voor mijn gastro enterlogen had ze ontdekt dat ik een niersteen heb van 6mm