over behandeling van nierstenen

Pijnstilling

Pijnstilling bij koliek

Als men geen medicatie bij de hand heeft, kan een warm bad of douche soms helpen. Om de nierkoliek onder controle te krijgen heeft men echter meestal medicijnen nodig. Men kan verschillende medicijnen gebruiken:

paracetamol: de gewone pijnstiller die men zonder voorschrift kan kopen kan men nemen. Vaak niet sterk genoeg.

spasmolytica: Buscopan werd en wordt nog altijd veel gebruikt bij nierkolieken. Het wordt goed verdragen.

NSAI’s: Diclonefac helpt meestal erg goed. Als zetpil werkt het ook nog erg snel. Het inbrengen van een ‘suppositoir’ is niet zo aangenaam maar als men een nierkoliek heeft, maakt men daar meestal geen probleem van. Er zijn verschillende NSAI’s te verkrijgen. Mensen met maagproblemen nemen ze beter niet want ze wekken maagzuur op.

Morfine-achtige medicatie is nodig als de hierboven vermeldde medicijnen niet helpen en de pijn vreselijk blijft. Meestal is het de huisarts (van wacht) die deze medicatie inspuit. Dergelijke inspuiting is meestal een echte verlossing en voor vele mensen onvergetelijk. Pethidine is erg effectief.

Mensen die vaak last hebben van nierstenen hebben begrijpen vaak onmiddellijk wat er aan de hand is en kunnen op eigen initiatief een pijnstiller nemen. Het is echter altijd aan te raden om een arts te raadplegen als men nierkolieken krijgt. De arts kan de pijnstilling regelen. De arts kan ook controleren of er ook een ontsteking van de urinewegen is. Dit is erg belangrijk omdat een niersteen in combinatie met een bacteriële ontsteking erg gevaarlijk is.
Ook bij zwangerschap is een andere aanpak nodig.
Soms heeft men nog maar één nier, of maar één werkende nier. Men spreekt dan van een unieke nier. In dat geval raadpleegt men best onmiddellijk een uroloog.

25 Responses to Pijnstilling

 • Danielle says:

  Vanmorgen bij de arts geweest. Diclofenac 100mg supp gekregen icm nitrofurandantine (antibiotica) en domperidon (misselijkheid vd pijn) De diclofenac mocht maximaal 2x per dag. Ik heb de 2e al moeten nemen. Zoveel pijn, maar hoe kom ik de nacht nou door?
  Geen last gehad van maagzuur/maagpijn!

 • Hugo Hofmans says:

  Je kan pijnstillers nemen maar je moet toch altijd rekening houden met het feit dat er zich een vreemd element – de steen dus – heeft gevormd in je lichaam. En dat vreemd element moet er toch uit ? Je kan toch niet eindeloos pijnstillers nemen ? De steen moet er door een uroloog uitgenomen worden.

  • Ralf de graaf says:

   Volgens mijn dokter is dyclofinac niet alleen een geode pijnstiller, maar zorg er ook voor dat je niet krimpt en je urinebuis meer open gaat staan. dat is mij verteld. ik had ook een nietsteen met HEVIGE pijn als gevolg, ik nam een dyclofinac en na een uur was de pijn verdwenen. vervolgens toen ik de volgende ochtend na de wc ging plaste ik 2 niersteentjes uit.

 • Hugo Hofmans says:

  Op een warme kruik ? Maar ga gewoon naar het ziekenhuis, maak een afspraak met een uroloog. Je kan niet blijven uitstellen. Er komt een moment dat je totaal niet meer kan en neem dat zo een moment gebeurt op een trein, tram, metro, in de auto … wat ga je dan doen ?

 • Jan says:

  Ik heb gisteren een niercrisis gehad, ben veel beginnen drinken. Ik heb mijn arts gebeld met de vraag om langs te komen maar hij zei dat hij juist in consultatie was en dat hij dus niet zou komen. Ik moest zelf komen zei hij. Maar dan kon ik niet omdat ik teveel pijn had. Tot nu heb ik geen crisis meer gehad. Ik voel wel dat mijn linkerkant gevoelig is. Maar onverwacht kan het weer optreden, dat weet ik omdat ik jaren geleden ook last had van nierstenen. Ik heb wel eens gehoord de niersteen af te kloppen een oplossing kan zijn. heeft hier iemand weet van ?

  • Karel De Bontridder says:

   Een zeer goede raad : drink NOOIT wanneer je een niercrisis hebt. De pijn komt door het feit dat de urinebuis verstopt zit door een niersteen of gruis, daardoor zwellen de nieren op en krijg je nierkolieken. Als je daar boven op nog eens gaat bijdrinken vererger je gewoon de zaak. Ik ben reeds 5 maal opgenomen wegens acute niersteenblokkade en moest telkens onder de vergruizelaar. Dat is ook geen pretje, want je moet 40 minuten stil blijven liggen tijdens de behandeling. Ik heb mijn lesje geleerd : in geval van een crisis laat ik mij onmiddelijk naar de kliniek brengen en vraag om mij plat te spuiten.

 • Peter says:

  Ben sinds korte tijd “schoon”maar wel 3 jaar bezig geweest om alles te voorkomen, ook eten, zoals rabarber, spinazie, te veel zout, en nog meer dingen zoals thee, (te)veel koffie.Bier drinken doe ik niet, zo wiezo omdat het lichaamsvocht afdrijft, en dus meer vocht van je zelf kwijt raakt.Niet doen dus!3 keer door de niersteenvergruizer geweest en dat was de laatste keer uitermate pijnlijk!!!Als je een koliekaanval krijgt, TIP, Niet zelf aan het klooien gaan, maar gelijk de huisarts bellen of ziekenhuis.Dan krijg je een injectie, en ben je er zo weer bovenop.Het is GEEN doen om met deze pijn rond te moeten lopen, zorgverzekering kost al zat, dus ALS je acuut hulp nodig hebt moet dan kunnen.Succes, Peter Groters uit Twello(GLD)

  • Rita says:

   Mijn advies blijf niet te lang doormodderen met medicatie, vooral Diclofenac kan hele vervelende bijwerkingen hebben als je het te lang gebruikt,Zelf ben ik door te laat doorsturen van de huisarts naar de uroloog bijna mijn linker nier verloren door stuwing dus ik ga liever iets te vaak voor controle!

 • ann immens says:

  voor de vierde keer nierstenen in 5 jaar tijd , niet te doen met vrselijke nierkolieken ,nu de laatste keer morfinepleisters gekregen, altijd langs onder verwijderd me een jjstent ,nu moet ik voor de eerste keer naar de niervergruizer, heb wel wat angst, vroeger nooit last van gehad en nu om de haverklap

 • MARLEEN STROOBANTS says:

  ik heb sinds enkele dagen een branderig gevoel bij het plassen met bloedverlies en troebele urine met zo te zien gruis bij en heeft 2 dagen geduurd en alles was na antibiotica veel beter maar nu gisteren begon ik pijn te krijgen in de lende uitstralend naar mijn buik en schouderbladen maar plaste met kleine hoeveelheden iedere keer opnieuw en heb een pijn stiller genomen wat niet echt hielp, ik ben langs de dokter geweest die een urine staal heeft genomen voor het labo en moet afwachten en het ging redelijk goed maar….daar ik een 200km verder woon en in het naar huis rijden als bij passagier begon ik stilaan pijn te krijgen, buik zwol op misselijk en naar bed met het gevolg…….slapen was er niet bij voor mij, de hele nacht in en uit mijn bed naar de wc enz. ik heb het nog nooit gehad maar de tranen liepen uit mijn ogen omdat ik het eerst warm had en moest gaan plassen en als terug kwam werd ik ijskoud over heel mijn lichaam. als ik de dag er voor opstond was mijn rechterkant van mijn gezicht licht gezwollen en rood.
  ik denk dat ik van nacht een nier crisis heb gehad. de dokter had het zo druk dat ik maar op een andere keer moest terug komen.
  weet iemand mij te zeggen wat ik heb gehad en mij pijn is nog niet helemaal weg ondanks ik antibiotica heb gekregen maar het is nu momenteel draaglijk.
  wat ik wilde zeggen is dat mijn mama en mijn papa op dezelfde leeftijd ongeveer allebeide ook nierstenen hebben gehad en begin stilaan te vrezen en vraag aan u raad met jullie ervaring wat ik het beste kan doen? bedankt aan allen en hoop dat jullie ook niet zoveel afzien zoals ik

  • janvdk says:

   Als je zoveel pijn hebt en de huisarts heeft het even te druk dan kan je best naar een dienst spoedgevallen gaan in een ziekenhuis in de buurt.

 • A.Lavrijssen says:

  Als je vreselijk veel pijnen hebt,zodat je bijna of helemaal in shock raakt van de pijn moet je geen pillen innemen maar dan helpen alleen i.v injecties.Je maag en huid liggen stil en vervoeren geen bloed meer.als je eerder medicijnen hebt ingenomen gaan die pas werken als de shock wordt opgeheven en dan heb je mogelijk teveel ingenomen.Morphine i.v help meestal het snelste en het beste,indien geen huisarts beschikbaar direct naar de spoed gaan.A.L.

 • Martens Marie-Louise says:

  Bij mij kunnen ze de stenen niet vergruizelen,ze moeten altijd operatief verwijderd worden en dan zitten mijn twee nieren vol stenen fijn he !!!!!?????

 • Jan says:

  Heb gistermorgen een nierscan gehad na 2 dagen hevige pijnklachten en gebruikte 2x100mg Diclofinac zetpillen. Volgens de radioloog 1 niersteen van 6mm doorsnee op twee cm van m’n blaas in de urineleider. Nog even volhouden zegt de arts, anders na het werkeinde met uroloog overleggen over vergruizen. Gisteravond om 19:00 plotseling de pijn weg. Hoopvol tijdens plassen gezocht naar de steen. Nu weer hevige pijnklachten, ongelofelijk wat doet zoiets pijn.

 • Saskia says:

  Afgelopen week na een niercrisis 2 dagen in het ziekenhuis gelegen beide nieren zitten vol met nierstenen moeten operatief worden verwijderd in 2 keer.Zie er erg tegenop wat kan ik verwachten en hebben jullie nog tips voor na de ingreep.

 • Ignace says:

  Hallo,ik ben maandag onder volledige narcose geopereerd aan een niersteen ze hebben hem verkleind door middel van de lazer,ze hebben alles kunnen verwijderen maar we zijn nu 5 dagen verder en heb toch geregeld nog heel veel pijn links onder in mijn buik….help

 • Giovanni says:

  8 juni naar de dokter geweest met hevige pijnen. De dokter zei ofwel is het je appendix ofwel zijn het nierstenen. ’s avonds naar het ziekenhuis geweest. Ze hadden eerst een onderzoek verricht via een echo. Dat konden ze niets op zien en wisten ze big niet of het mijn appendix was of of het nierstenen waren.

  Via een ct-scan hebben ze opgemerkt dat er een niersteen was van 1 cm. Ze konden me achteraf wel niet vertellen of er nog in mijn nier zaten omdat ze kleurstof hadden ingespoten om te zien of het mijn appendix niet was. Door die kleurstof zien ze het blijkbaar niet meer. Ik ben wel nog van plan om een extra ct-scan of foto’s te laten nemen om te zien of er nog zitten.

  8 juni hebben ze me geopereerd en het steentje verwijderd. Omdat het slijmvlies van mijn urineleider beschadigd was door het steentje hadden ze een stent gestoken.

  20 juni terug om de stent er laten uit te halen. Hiervoor werd ik opgenomen in de dagkliniek. Na de operatie bleek dat de slijmvliezen nog niet volledig hersteld waren, waardoor ze opnieuw een stent (dubbele J) hebben geplaatst. Achteraf bleek dat de uroloog nog een steentje had gevonden, weliswaar van een kleiner formaat.

  Na de operatie niets meer van pijnstillers gekregen via infuus waardoor ik al twee dagen met helse pijnen thuis zit. Dafalgan helpt amper.

  Eigenlijk hadden ze na het plaatsen van de nieuwe stent, me beter nog eventjes daar gehouden op pijnstillers via infuus.

  De pijn is vooral in mijn schaamstreek niet op de plaats waar mijn stent zit.

  Vannacht zal terug een slapeloze nacht worden. Wachten tot het overgaat of terug ziekenhuis binnen?

 • Martine says:

  wat ook help bij pijn is 2 lepels olijfoil and 2 lepels citroensap (al biologisch) goed mengen en drinken, daarna 2 grote glassen water. Het helpt al na 5 mn. Kijk naar earthclinic.com
  Soms plas je ook direkt daarna het steentje. Goed om te proberen

 • Bjorn says:

  Ik heb ook al 6 keer een niersteen gehad en wat bij mij de laatste drie keer goed hielp is eerst een buscopan en een diclofenac nemen . Dan 1 liter water drinken en in een heet bad kruipen en veel bewegen in de bad . Liggen en rechtzitten en rechtstaan en dat afwisselen . Na een half uur uit bad en als de druk er dan nog is beginnen huppelen en dan voel je meestal gewoon de druk in 1 keer verdwijnen en kan je de steen uitplassen .