over behandeling van nierstenen

medicatie

Medicatie wordt niet zo vaak gebruikt in de behandeling van nierstenen. Er zijn echter mogelijkheden om nierstenen te vermijden of zelfs op te lossen met medicijnen. Medicatie wordt vooral gebruikt voor pijnstilling bij een nierkoliek.

Tamsulosine wordt zelden gebruikt maar kan helpen om de steen vlotter uit te plassen. Een steen die klem zit in de ureter doet de ureter samentrekken. Zo verkleint de diameter van de ureter en kan de steen minder vlot uitkomen. Tamsulosine zal dit spasme van de ureter tegen. Zo kan tamsulosine het spontaan evacueren van een niersteen bespoedigen. Tamsulosine wordt vooral gebruikt voor plasproblemen door vergroting van de prostaat.

Thiaziden zijn waterafdrijvende stoffen die niet gemaakt zijn voor niersteenbestrijding. Ze worden soms gebruikt bij patiënten die hypercalciurie hebben. Bij hypercalciurie komt er teveel calcium in de urinewegen. Hygroton is zo een thiazide. Officieel is ‘nierstenen’ echter geen indicatie voor dit medicijn.

Citraatzouten (Uralyt-U) worden gebruikt om de zuurgraad van de urine te beïnvloeden. Ze maken de urine meer alkalisch en in die omstandigheden kunnen een beperkt aantal stenen terug oplossen in de urine. Uralyt-U wordt zo gebruikt bij urinezuurstenen. Het kan ook gebruikt worden bij Cystinestenen.

Bij Cystinestenen wordt d-penicillamine gebruikt worden. Uralyt U kan dan ook gebruikt worden: streefwaarde is dan om de pH rond 7.5 te krijgen. Bij lagere waarden kristalliseert cystine sneller. Bij pH boven 8 heb je dan weer hogere kans op oxalaatstenen.

Allopurinol wordt gebruikt bij jicht. Urinezuurstenen zijn niet zichtbaar op klassiek röntgenfoto’s. Allopurinol dient eigenlijk omjicht tegen te gaan. Het houdt urinezuur laag in het bloed. Bij jicht gaat het urinezuur toch neerslaan door de overmaat. Dit geeft typische jichttophi. In de volksmond wordt jicht ‘het pootje’ genoemd. Door allopurinol te nemen drijft men het urinezuur richting urinewegen. Men kan dan ook best Allopurinol combineren met Uralyt U om te voorkomen dat het urinezuur in de urinewegen gaan kristalliseren. Uralyt-U maakt de urine alkalisch en dan kan urinezuur niet kristalliseren of neerslaan.

Water wordt niet als een medicijn beschouwd. Het is echter een heel efficiënt middel om niersteenvorming tegen te gaan. Het houdt de concentratie laag van de stoffen die stenen vormen. Drie liter water per dag wordt aangeraden.

6 Responses to medicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.