over behandeling van nierstenen

medicatie

Medicatie wordt niet zo vaak gebruikt in de behandeling van nierstenen. Er zijn echter mogelijkheden om nierstenen te vermijden of zelfs op te lossen met medicijnen. Medicatie wordt vooral gebruikt voor pijnstilling bij een nierkoliek.

Tamsulosine wordt zelden gebruikt maar kan helpen om de steen vlotter uit te plassen. Een steen die klem zit in de ureter doet de ureter samentrekken. Zo verkleint de diameter van de ureter en kan de steen minder vlot uitkomen. Tamsulosine zal dit spasme van de ureter tegen. Zo kan tamsulosine het spontaan evacueren van een niersteen bespoedigen. Tamsulosine wordt vooral gebruikt voor plasproblemen door vergroting van de prostaat.

Thiaziden zijn waterafdrijvende stoffen die niet gemaakt zijn voor niersteenbestrijding. Ze worden soms gebruikt bij patiënten die hypercalciurie hebben. Bij hypercalciurie komt er teveel calcium in de urinewegen. Hygroton is zo een thiazide. Officieel is ‘nierstenen’ echter geen indicatie voor dit medicijn.

Citraatzouten (Uralyt-U) worden gebruikt om de zuurgraad van de urine te beïnvloeden. Ze maken de urine meer alkalisch en in die omstandigheden kunnen een beperkt aantal stenen terug oplossen in de urine. Uralyt-U wordt zo gebruikt bij urinezuurstenen. Het kan ook gebruikt worden bij Cystinestenen.

Bij Cystinestenen wordt d-penicillamine gebruikt worden. Uralyt U kan dan ook gebruikt worden: streefwaarde is dan om de pH rond 7.5 te krijgen. Bij lagere waarden kristalliseert cystine sneller. Bij pH boven 8 heb je dan weer hogere kans op oxalaatstenen.

Allopurinol wordt gebruikt bij jicht. Urinezuurstenen zijn niet zichtbaar op klassiek röntgenfoto’s. Allopurinol dient eigenlijk omjicht tegen te gaan. Het houdt urinezuur laag in het bloed. Bij jicht gaat het urinezuur toch neerslaan door de overmaat. Dit geeft typische jichttophi. In de volksmond wordt jicht ‘het pootje’ genoemd. Door allopurinol te nemen drijft men het urinezuur richting urinewegen. Men kan dan ook best Allopurinol combineren met Uralyt U om te voorkomen dat het urinezuur in de urinewegen gaan kristalliseren. Uralyt-U maakt de urine alkalisch en dan kan urinezuur niet kristalliseren of neerslaan.

Water wordt niet als een medicijn beschouwd. Het is echter een heel efficiënt middel om niersteenvorming tegen te gaan. Het houdt de concentratie laag van de stoffen die stenen vormen. Drie liter water per dag wordt aangeraden.

4 Responses to medicatie

 • Bongaers says:

  Momenteel 2x onder de niersteenverbrijzelaar geweest. 1ste maal kleine stukjes afgekomen, maar steen niet weg. de 2de maal was de behandeling veel pijnlijker maar tot nog toe vind ik weinig reultaat (1 dag geleden) wel meer pijn in nierstreek (rechts). Ik gebruik al meer dan een jaar Allopurinol en heb dit een tijd lang gecombineerd met Uralit-U. Maar gaf weinig of geen resultaat omdat ik volgens de uroloog ook problemen heb omdat ik geen dikke darm meer heb (Colitus-Ulserosa). De dosis Uralit heb ik verdubbeld maar werd er misselijk van, daarom zijn we gestopt ermee. Volgende donderdag terug consultatie bij uroloog (vandaag 5/1/12).
  Zijn er ook anderen met zulke problemen?
  Eventueel graag enige toelichting.
  Dank op voorhand.
  Robert Bongaers

 • ik heb al jaren last van me zij ,ben de 5de bij de uroloog geweest , en zag dat ik 3 niersteentjes in me rechter nier had en 1 in me linker nier 1cm groot ik heb er veel pijn van . maar de uroloog zei volgens mij doen die steentjes dat niet ,heb je geen last van je darmen ja dat heb ik al een tijdje dus ik moet het even afwachten anders ga ik door de scanner, ik gebruik geen medicijnen er voor ja alleen diclofinag zetpillen100 mg ben best wel bang karin benjamins

  • Hugo says:

   Bert u ondertussen zonder pijn gebleven ? Of zijn uw steentjes verwijderd ? Je moet absoluut geen schrik hebben van de scanner, dat is de goede manier om alles duidelijk te zien. Gewoon rustig afwachten, je moet toch tot een oplossing komen.

 • Hugo Hofmans says:

  Ik raad je aan om inderdaad te vragen om onder de scanner te mogen. Bij mij is onmiddellijk voorgesteld om de steen resoluut weg te halen. Ik heb wel het geluk een zeer goede uroloog getroffen te hebben, heel professioneel. Ik heb al veel mensen geweten die met de verbrijzelaar niet tot goede resultaten geraakt zijn en van de ene ellende in de andere zijn gegaan. Als ik u was, ik zou écht vragen om de steentjes weg te halen. Het is volgens mij een veel duurzamer resultaat dan t.o.v. de verbrijzelaar.
  En dan die zetpillen …. nog zoiets. Neenee, je moet proberen een betere oplossing te bekomen.