over behandeling van nierstenen

Koliek

Nierkoliek

Voor wie nog nooit een koliek heeft gehad of iemand gezien heeft met nierkolieken is het moeilijk te begrijpen hoeveel pijn een nierkoliek kan doen. Als men één keer een koliek heeft gehad of iemand heeft gezien met een nierkoliek vergeet men niet snel wat het woord ‘koliek’ betekent.

Men kan ook koliekpijn krijgen door andere organen: galkolieken en darmkolieken.

Nierkoliek

Als een nierkoliek optreedt, is er plots een hevige krampachtige pijn in de nierstreek. Het is wellicht de ergste pijn die een mens kan hebben. Vrouwen zeggen soms dat een bevalling weinig voorstelt in vergelijking met een nierkoliek. Vaak is er ook bewegingsdrang. Men kan niet stilzitten van de pijn. Men gaat rondlopen of kruipen. De patiënt weet niet hoe zich te houden. Vaak is er ook neiging tot overgeven. Men heeft het gevoel te moeten braken zonder dat er echt overgegeven wordt.

Als de niersteen afgedaald is tot helemaal tegenaan de blaas, net voor het ostium, komt er vaak nog plasdrang bij. Men heeft de hele tijd het gevoel te moeten plassen.

Een niersteen schuurt tegen het slijmvlies van de ureter en het nierbekken en zo krijgt men vaak ook bloed in de urine. Bloed kleurt de urine heel sterk. De kleur wordt soms vergeleken met wijn: van rosé tot bordeaux. Soms komen er zelfs klontertjes gestold bloed mee. Dit gebeurt vaker bij patiënten die bloedverdunners nemen voor.

Als een stent geplaatst is kunnen er ook nierkolieken optreden. Een stent wordt geplaatst om kolieken tegen te gaan maar soms veroorzaken ze net koliekpijn.

De krampachtige koliekpijn straalt meestal uit van de nier langs de flank naar voor toe. De pijn straalt vaak uit tot in de lies en bij de man tot in de teelbal of in de eikel van de penis. Bij de vrouw straalt de pijn uit tot in de schaamlippen.

Lichte temperatuurverhoging kan korte tijd optreden: een kwartier tot een halfuur. Als de koorts stijgt boven 38,5 ° C en er koude rillingen optreden moet men een arts bezoeken. Koorts wijst immers op infectie, ontsteking met bacteriën. Als de geïnfecteerde urine niet weg kan omdat de niersteen de uitweg blokkeert kan met komen tot een toestand die urosepsis heet. Onbehandeld kan dit lijden tot de dood. Koorts is dan ook een alarmteken bij koliekpijn.

45 Responses to Koliek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.