over behandeling van nierstenen

Koliek

Nierkoliek

Voor wie nog nooit een koliek heeft gehad of iemand gezien heeft met nierkolieken is het moeilijk te begrijpen hoeveel pijn een nierkoliek kan doen. Als men één keer een koliek heeft gehad of iemand heeft gezien met een nierkoliek vergeet men niet snel wat het woord ‘koliek’ betekent.

Men kan ook koliekpijn krijgen door andere organen: galkolieken en darmkolieken.

Nierkoliek

Als een nierkoliek optreedt, is er plots een hevige krampachtige pijn in de nierstreek. Het is wellicht de ergste pijn die een mens kan hebben. Vrouwen zeggen soms dat een bevalling weinig voorstelt in vergelijking met een nierkoliek. Vaak is er ook bewegingsdrang. Men kan niet stilzitten van de pijn. Men gaat rondlopen of kruipen. De patiënt weet niet hoe zich te houden. Vaak is er ook neiging tot overgeven. Men heeft het gevoel te moeten braken zonder dat er echt overgegeven wordt.

Als de niersteen afgedaald is tot helemaal tegenaan de blaas, net voor het ostium, komt er vaak nog plasdrang bij. Men heeft de hele tijd het gevoel te moeten plassen.

Een niersteen schuurt tegen het slijmvlies van de ureter en het nierbekken en zo krijgt men vaak ook bloed in de urine. Bloed kleurt de urine heel sterk. De kleur wordt soms vergeleken met wijn: van rosé tot bordeaux. Soms komen er zelfs klontertjes gestold bloed mee. Dit gebeurt vaker bij patiënten die bloedverdunners nemen voor.

Als een stent geplaatst is kunnen er ook nierkolieken optreden. Een stent wordt geplaatst om kolieken tegen te gaan maar soms veroorzaken ze net koliekpijn.

De krampachtige koliekpijn straalt meestal uit van de nier langs de flank naar voor toe. De pijn straalt vaak uit tot in de lies en bij de man tot in de teelbal of in de eikel van de penis. Bij de vrouw straalt de pijn uit tot in de schaamlippen.

Lichte temperatuurverhoging kan korte tijd optreden: een kwartier tot een halfuur. Als de koorts stijgt boven 38,5 ° C en er koude rillingen optreden moet men een arts bezoeken. Koorts wijst immers op infectie, ontsteking met bacteriën. Als de geïnfecteerde urine niet weg kan omdat de niersteen de uitweg blokkeert kan met komen tot een toestand die urosepsis heet. Onbehandeld kan dit lijden tot de dood. Koorts is dan ook een alarmteken bij koliekpijn.

39 Responses to Koliek

 • chantii says:

  hoi ik ben chantal en heb op mijn 22e een zware nierkoliek gehad,, heb het van mijn vader geerft,, die 2 maanden voor mijn zo’n aanval heeft gehad..
  In het ziekenhuis zaten ze maar dat ze het raar vonden dat een meisje van 22 daar last van kon hebben..
  Ze hebben echo gemaakt en foto’s mar daar was niets op te zien,, heb er daarna nog 3x last van gehad.
  De aanvallen verschilde ook heel erg vaak soms duurde er eentje maar een uurtje,, maar de laatste keer heb ik 16 uur met pijn gelegen en daardoor ook opgenomen door het ziekenhuis.
  Door veel medicijnen weten te onderdrukken,, maar toen alles was uitgewerkt thuis begon het gewoon weer..
  Je voelt je echt dood en dood ziek en je weet inderdaad geen houding te hebben,, lopen liggen,, zitten,, op je hurken om helemaal gek van te worden/..

  Even afkloppen heb er nu al een jaar niet meer gehad,, maar heb hem na mijn zeggen ook nooit uitgeplast

  • Sherry says:

   Ik was 16 toen ik voor het eerst last kreeg van nierstenen.
   Ik ben nu 20 en ben afgelopen maand geopereerd aan een niersteen van 3.5 cm. Daarvoor ben ik tientallen keren naar de huisartsenpost geweest en ik werd steeds naar huis gestuurd met een antibioticakuurtje tegen een blaasontsteking… Ze vonden me immers veel te jong voor een niersteen.
   Toen er dan eindelijk een echo werd gemaakt schrokken ze zich dood natuurlijk.
   Leeftijd zegt dus niets.

  • Ellen says:

   Ik ook van mijn vader ik was 12 en 18 uur pijn gehad tot dat iemand op het idee van morfine kwam…. Hoop indruk gemaakt. Fijn dat jullie meiden weten hoe het is.

 • Daniël says:

  Heb verleden week ook een zware niercrisis gehad gedurende zes uur. Vier jaar geleden heb ik het nog eens gehad. Veel water drinken (+/- om het uur een glas) zou de kans op nierstenen aanzienlijk verminderen. Zorg ervoor om in de toekomst Buscopan bij de hand te hebben. Als je dan een crisis voelt opkomen en je neemt er twee van blijft de pijn onder controle of ebt binnen het kwartier zelfs volledig weg.
  Succes voor de toekomst!

  • Carla brouwer says:

   Ik heb buscopan gehaald maar in de bijsluiter staat dat je het niet mag nemen bij pijnen als gevolg van nierstenenen! Hoe zit dat? Heb je ze genomen op advies van een arts?????

   • Steven De Troch says:

    Ooit Buscopan geprobeerd maar hielp niets. Beter suppo nemen met Diclofenac/Voltaren (op doktersvoorschrift)…

    Het paardenmiddel is tenslotte ‘pijnstiller intraveneus’ op afdeling spoed (via baxter).

    • Tom says:

     Mijn uroloog had vòòr de operatie ook buscopan voorgeschreven, samen met diclofenac. Na de operatie kreeg ik echter enkel diclofenac en dat werkte langs geen kanten. Met twee buscopan pilletjes was de pijn al na 10 minuten al weg.

     • Peter says:

      Buscopan dient om de peristaltiek van de urethra stil te leggen. De knijpende voortbeweging van een buisvormig orgaan zoals de urineleider. Als dat stilvalt, blijft de steen ter plaatse zitten.

      Voltaren is wel een doeltreffende pijnstiller maar als de kolieken zo hevig zijn is er nog Dipidolor, het is piritramide, een syntethisch analgeticum aanverwant met morfine. Je krijgt het via een infuus toegediend. je wordt er wat duizelig van.

      Op de spoedafdeling krijg je vaak een cocktail van Buscopan, paracetamol en Voltaren. Voltaren is nogal sterk voor de maag en zo mag je er maar 2 per dag krijgen, Dipidolor, of Dipi zoals de verplegers dat zeggen is dan een zeer goede pijnstiller.

 • Willy says:

  Hello, Ik heb verleden week mijn 2de niersteen mogen verduren, in 2002 en nu in 2011.
  Hevige stekende pijnen in de zijkant, met spoed opgenomen, er werd een “pig tail” stent geplaatst via de penis ( een merkwaardige en pijnlijke ervaring, om op als man in een gyneco positie te moeten liggen). Na enkele dagen nadien onder de niersteenverbrijzelaar (ESWL) en nu wachten tot alles is uitgeplast en de stent wordt verwijderd…..

    • janvdk says:

     bij een volledige verdoving slaap je helemaal. Soms wordt een stent geplatst onder locoregionale verdoving: beter gekend als ruggeprik.
     Plaatselijke of locale verdoving, dwz verdoving van de penis met een verdovend glijmiddel, wordt door de meeste urologen niet toegepast wegens te pijnlijk.

     Het uithalen van een stent kan dan weer wel onder locale verdoving.

     • Willy says:

      Dank voor de uitleg janvdk, ik heb echter nooit geen van uw beschreven verdovingen gekregen.

 • Hugo Hofmans says:

  Fijn dat mensen hun ervaringen willen delen. Inderdaad, kolieken mag je niemand toewensen, het is een pijn die niet in woorden te vatten is. Bij mij was het op een zondag, dus ik had geen andere keuze dan de spoed. Ik ben daar zeer goed opgevangen en in het algemeen vrij goed in het ziekenhuis. Ik had een zeer professionele uroloog, die alles op een aangename manier (ondanks de pijnen die ik had, waren de gesprekken toch aangenaam en vooral duidelijk) kon uitleggen, zodat ik al snel vertrouwen had. Na de URS-ingreep is het natuurlijk nog pijn lijden, maar die komt men altijd wel stillen met verzachters.
  Ik denk op het moment dat je een koliek voelt, dat je best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat. Je kan jezelf toch niet meer vertrouwen als je weet dat er iets schort en dat hevige pijnen altijd kunnen losbarsten ?
  Zijn er mensen die na een koliek gewoon verder doen (zonder een medicus te raadplegen wil ik zeggen) ? Ik kan mij dat niet voorstellen …

 • eshter says:

  Hallo, ik heb een vraagje hopelijk kunnen jullie me verder helpen! Ik heb al sinds een paar jaar heftige pijn tijdens ongesteldheid. De eerste dag wanneer ik ongesteld wordt, heb ik gewoon een verschrikkelijke pijn die niet valt uit te leggen. Ik krijg bewegingsdrang, ga als een idioot in m’n bed rollen, heb het gevoel dat ik moet overgeven, heb diarree en zweet enorm erg!! De pijn is egt verschrikkelijk voor woorden! Het blijft een paar uur duren met tussen door wat rust. Sinds ik informatie heb gelezen over nierkoliek, ben ik erg bang. Zou ik dat ook kunnen hebben? Ik heb alleen hele erge pijn tijdens menstruatie. Maar het heeft alle symptomenen van wat ik hier lees. Wat moet ik doen? En kan het dat ik nierkoliek heb? De mensen die mij ook tijdens zo’n situatie zien kunnen het ook niet aanzien!! Help me AUB!! Dankje wel.

  • Marija says:

   Dag Esther,

   Je reactie is wel al even geleden, maar ik wil héél graag weten wat het resultaat nu is geworden?!
   Ik heb namelijk exact dezelfde klachten tijdens mijn menstruatie!
   Ben je hiermee verder gegaan en heb je antwoorden gekregen??

   Alvast bedankt!

 • Hugo Hofmans says:

  Reactie op Eshter. Als ik dat zo lees kan het wel iets met steentjes te maken hebben, gevoel tot overgeven, fel zweten, rusteloos. Ik vind het wel raar dat je dat al enige tijd hebt … Ik heb dezelfde situatie gekend, maar ik ben toen naar de spoedgevallen gebracht en een dag nadien geopereerd (steen is operatief verwijderd).

 • Gertjan says:

  Reactie op Esther = Dit klinkt niet echt zoals een nierkoliek omwille van het cyclisch karakter/het verband je maandstonden. Ik zou eerder geneigd zijn te denken aan endometriose (baarmoederslijmvlies dat buiten de baarmoeder zit). Dit is niet echt ernstig maar je raadpleegt best eens een gynaecoloog.

  Groeten

 • saskia says:

  Heb deze morgend voor de 9de keer kolieken gehad. denk dat het steentje nu voor de blaas zit want ik heb enorme plasdrang, de pijn is in ieder geval al veel minder. Wel al wat kleine bloedklontertjes geplast.
  In het verleden heb ik twee maal laten vergruisen en een maal laten weghalen met een grijptangetje (onder narcose)… en al vele malen op de spoed gestaan waar ze dan op de foto’s duidelijk een steen zien zitten, die ik dan een half uur later in het ziekenhuis uitplas. Ze kennen mij daar al.
  Ik heb altijd pijnstillers bij en mijn plaszeefje (want ben pas gerust als ik de steen met mijn eigen ogen gezien heb), maar ik ga niet meer onmiddelijk naar de spoed, geef mezelf eerst enkele uren de tijd op het te proberen uit te plassen.
  Wat goed helpt bij kolieken, buiten pijnstillers zijn hete compressen op de nier leggen of een heet bad nemen en niet te veel inneens drinken want hoe voller de nier wordt (bij obstructie) hoe heviger de pijn. Ikzelf neem af en toe kleine slokjes en plas zo vaak mogelijk in de hoop dat de steen eruit komt.
  Als ik morgenvroeg nog pijn heb ga ik naar de uroloog en zal het weer vergruisen worden. Bij mij zijn het calcium stenen en ik moet eigenlijk ong 3 liter per dag drinken (wat voor mij veeel is en lastig op het werk omdat ik dan letterlijk om de 5 minuten moet plassen). Voorlopig zie ik het aan. Ik reageer allergisch op veel pijnstillers dus op de spoed doen ze in eerste instantie niet meer dan mij een slaappilletje geven om zo de pijn te onderdrukken…. sterkte aan iedereen met nierstenen en niet vergeten dat de pijn uiteindelijk over zal gaan, ook al lijkt het nu niet zo 🙂

 • Marleen E says:

  Beste Esther,

  Als ik jouw was zou ik naar een gyneacoloog gaan en daar je verhaal doen. Wat jij verteld komt niet echt in de buurt van een niersteen aanval. Als vrouwen onder elkaar het heeft geen invloed op je cycles want die gaan gewoon door. Een niersteen aanval komt ook als je geen cycles hebt. En diaree heeft er niets mee te maken een koliekaanval voelt echt anders.
  Niet te lang hiermee rond blijven lopen hoor! Ga optijd naar je dokter en laat bijvoorbeeld een uitstrijkje maken, hier valt al veel uit af te lezen. Succes.

 • Nils says:

  IK ben net weer thuis na 5 dagen hospitaal, voor opname werd ik op zaterdagavond om 23h wakker ( alvorens ik werken moest) en kon ik de druk en de pijn niet aan , na enkele malen overgeven belde ik de dokter van wacht die meteen bij aankomst de ambulance belde toen ik men pijn beschreef en ze de wanhoop op men gezicht zag van de pijn .

  Bij aankomst in het ziekenhuis heb ik tot maandag moeten wachten alvorens een scan uitgevoerd kon worden en maakte ik hevige koortsen … maandag ochtend kreeg ik een scan waarop men vaststelde dat ik enkele nierkoliekjes had langs de rechterzijde maar jammer genoeg een joekel van een steen langs de linkerzijde. De uroloog legde me de noodzakelijkheid uit van het plaatsten van een pigtail*,

  … we zijn nu 2 dagen verder en ik blijf nog steeds heel pijnlijk en bloedplassen … ik weet dat het wss beter zal gaan maar het boezemt me geen vertrouwen in, eind februarie moet ik terug voor de verwijdering van de Pigtail* en een verbrijzelings procedure …

  iemand tips of gerustellende woorden?

  • Hans van den Berg says:

   Belangrijkste tip: vraag zoveel mogelijk tijdens de behandeling, maak eventueel duidelijk voor een behandeling dat je t liefst verdoving hebt. En ik zou nooit een dokter bellen… dat kost alleen extra tijd. Maar ja, ik wist ook niet wat me overkwam. Na 112 gebeld te hebben duurde het nog 30 minuten voor ze er waren. Terwijl het ziekenhuis op zo’n 8 minuten afstand was.

 • Johan Juckers says:

  heb afgelopen dinsdag een nierkoliek gehad 12 febr 2013 abnormaal pijnlijk ben op handen en voeten door de slaapkamer gekropen. opgenomen in MCL daar konden ze niks vinden, vreselijk overgeven, na een echo ander s’morgens kwamen ze er achter dat het een nierkoliek was.
  tot en met vrijdag vreselijk pijn gehad ondanks pijnstilling. raad iedereen af een nierkoliek te krijgen

 • Hans van den Berg says:

  Herken dit allemaal. Drie weken geleden koliek gehad. Ik kan nu dus ook niet meer begrijpen dat er mensen in de wereld zijn die anderen fysiek pijn doen!
  Zit nu echter met t volgende: volgens de echo en xray was de veroorzaker al weg en zat er nog alleen wat gruis. Toch heb ik niet het idee dat ik t kwijtraak en vooral de avonden voor het naar bed gaan is er pijn.
  Hoe lang duren die pijnen NA een koliek? Heb wel weer nieuwe zetpillen maar vindt dat er teveel bijwerkingen zijn. Iemand ervaring?

 • Alexander says:

  zaterdag niercrise gehad,dokter van wacht 2 injecties gegeven en pillen.Pijn bleef weg.Maandag naar huisdokter en plakken laten trekken.Steentje zat er nog maar zat al redelijk laag.raad dokter was veel drinken en waarschijnlijk nog een niercrise krijgen en dan misschien uitplassen,zoniet naar kliniek gaan.Ik had veel vragen en wat beginnen opzoeken.Naar uroloog geweest in de kliniek.die heeft gekeken en mijn vragen beantwoordt.Het steentje zat al tegen de blaas.Had nog licht pijn aan mijn nieren en dat kwam omdat ik te veel dronk.Het steentje zorgt voor belemmerde doorgang en die zorgt dan voor druk op de nier.(Bij te veel druk krijg je een niercrise want de nier zorgt dan zelf dat de obstructie wordt verwijdert(doorgedrukt) namelijk door een niercrise te krijgen.)Nu heb ik pillen gekregen van de uroloog die mijn aders onderaan open zetten.De dag erna heb ik steentje uitgeplast…zonder pijn….Steentje zal nog worden onderzocht.

  Nu krijgt men crise omwille van verstoppingen,hoe meer urine de nier heeft hoe heftiger de niercrise.Als de niercrise weg is wil dit niet zeggen dat de steen weg is wel dat de blokkering die de druk veroorzaakt weg is.Kan goed zijn dat men voor jaren geen crise meer heeft.crise is afhankelijk van tijd die de blokkering nodig heeft om geen blokkering meer te zijn(soms uur of minder).Ook kan het zijn dat de steen al in de urether zit of bij de blaas.steentjes(afhankelijk van de grootte) kunnen zich verplaatsen zonder dat pijn doet of een crise.geen paniek.Uitplassen doet geen pijn.Ik denk wel dat het verstandigst is als men niercrise heeft gehad om foto’s te gaan laten maken zo weet men direct hoe groot,waar ze zitten,enz…

  voila hopelijk zijn jullie wat wijzer en gerustgesteld.Het zit allemaal logisch in elkaar.

  • kevin says:

   beste Alexander is het de eerste keer dat je een niercrisis hebt gehad? want de kans is groot dat je terug een steentje ga ontwikkelen hoop van niet maar uit mijn ervaring weet ik dat de meeste binnen het jaar terug een steentje krijgen

 • Johan says:

  Ik wil nog graag een element toevoegen. Ik kom net terug uit het ziekenhuis waar gisteren mijn nierstenen via een ingreep door de plasbuis zijn vergruizeld en weggenomen. Opluchting dus. Maar … Ik heb zaterdagmiddag eerst stevige pijnen in mijn linkerteelbal gehad, zondag kwam de koliek aan mijn linkernier, waarna ik vua de Huisartsenpost en de Eerste Hulp werd opgenomen op de afdeling Urologie. De koliekpijnen waren zo heftig dat ze me helemaal plat hebben gespoten met diverse middelen. De pijn in mijn zaadbal bleek onderdeel te zijn van de niersteenkolieken, volgens de uroloog. Gisteren dus behandeld, maar gisteravond weer een koliekaanval gehad. Dat zou dan te maken hebben met het gerommel aan de urineleider en de nier tijdens de operatie. En nog steeds is de pijn in mijn linkerzaadbal niet verdwenen. Wie herkent dit?

 • Y Spijkerman says:

  Ik heb al vele malen niersteenaanvallen gehad, en de pijn is echt ondraaglijk. Je kunt niet zitten ,staan, lopen, liggen.je weet niet waar je het zoeken moet.Dit is erger dan een bevalling.na zetpillen dicloflenac zakte vaak de pijn. Maar vaak nierbekkenontstekingen gehad en alle genoemde medicatie via infuus of tablet gehad.ook erg last gehad van koude rillingen.vorig jaar operatie gehad.Zijn er ca. 20 nierstenen uit mijn nier gehaald. Zitten er nog genoeg.
  Ik heb ook een nierziekte. Dat zijn erf.cystenieren, en loop na de uroloog nu bij de nefroloog.heb veel medicatie en controles. Het gaat nu vrij goed gelukkig.

 • Debby says:

  Ik heb 3 weken geleden n nierkoliek gehad, toen wist ik niet wat me overkwam, ik dacht erge buikpijn, maar de pijn ging van rechtsachter naar zijkant tot m’n schaambot,
  overgeven met niks,
  het gebeurde in de nacht pfff
  de volgende dag ben ik naar de huisartsenpost geweest ( want t was weekend) daar werd geconstateerd n nierkoliek, kreeg zetpillen
  maar nu heb ik al n aantal dagen die plasdrang en dat is zo vervelend,
  ik heb gelezen over n pil dat je urinebuis verwijd, heeft iemand hier ervaring mee?
  Groetjes

 • Marishka says:

  Vanmorgen een aanval gehad en wist werkelijk niet wat me overkwam, wat een helse pijn.
  Dacht zelf aan een acute blindedarmontsteking maar na urine en bloedonderzoek bleek het dus een koliek/niersteen te zijn.
  Nu aan de Diclofenac wat mijn huidaandoening verergert, maar alles beter dan die vreselijke pijn.
  Ik ben momenteel wel angstig dat een evt volgende aanval op een moment komt terwijl ik van huis ben.
  Was ook zo’n plotselinge pijn met klamme zweet en het gevoel flauw te vallen.
  Misschien ebt deze angst weer weg maar ben benieuwd of jullie dit ook ervaren hebben.

 • Sofie says:

  Ik heb al enkele jaren last van nier en galstenen.Uit echo’s blijkt dat ze klein genoeg zijn om vanzelf te verdwijnen. De aanvallen komen en gaan, soms zitten er maanden tussen, nu zelfs iets meer dan een jaar.Ik heb ten allen tijde Voltaren suppo’s 100 mg op zak, gelijk waar ik naartoe ga. Sinds zondag terug last, met de suppo’s ebt de pijn wat weg, doch steeds een zeurend gevoel, maar draagbaar. Nu kreeg ik gisteravond wel hoge koorts erbij, wss een infectie/ontsteking, dus seffes op afspraak naar de huisdokter… Ik wens alle niersteen-patiënten een zo pijnloos mogelijk verloop, als je weet welke pijnstillers voor jou best werken, draag je ze best constant bij jou. Dat is mijn beste tip… En tijdens een aanval niet drinken, want dat zet wel extra druk, als de pijn weg is, veel drinken. Aan iedereen: veel moed!

 • Joan Hendricks-Barneveld says:

  Ik ben van nov. 1936 dus niet zo piep meer !
  Ik herken al die b.g. verhalen over nierkolieken. Ik krijg die kolieken al vanaf heel jong, zo ongeveer om de 1 of 2 soms 4 jr. jaar. Het begint bij mij met pijn bij blaasontsteking met plasdrang. Op een gegeven moment kruipt de pijn omhoog, net als bij Debby van rechtsachter naar zijkant tot schaambot. Alles van de hierboven beschreven ellende tijdens die pijn heb ik meegemaakt. Om een lang verhaal kort te maken : Ik bel tegenwoordig naar de dag of nacht dokterspost (zelf erheen kan ik dan niet, voel me doodziek en moet constant plassen) en vraag of er een arts kan komen voor een diclofenac injectie, want de pillen werken niet snel genoeg. Als de injectie is toegediend verdwijnt de pijn binnen een uur en komt 1 a 2 jr.niet meer terug (vroeger 4 jaar). Op de echo hebben ze ook nooit iets gezien, op de MRI zelfs niet. Mijn huisarts wil nu tot vergruiizing overgaan want het is duidelijk dat er niersteen zit. Als het goed is krijg je die pijn niet meer. Je blijft anders net als Marishka met de angst zitten dat je het op de meest ongelegen momenten krijgt.
  Op Bali kreeg ik het ook een keer. Daar hebben ze mij (in een prima kliniek) eerst per infuus spierverslappers toegediend, de pijnstiller was toen niet meer nodig geweest. Het had wel met niersteen te maken. Probeer dus maar eerst een Dicloinjectie te vragen ( 100 mg.) . DOE ER WAT AAN, EN VEEL DRINKEN !!!!

 • rino says:

  Ben twee jaar geleden geoppereerd geweest van een hernia in de hals deed ook pijn.
  Maar vergeleken met de pijn van een nierkoliek is dit niets de ergste pijn die ik al meegemaakt heb en ik wens dit niemand toe!
  Heb een aanval op men werk gekregen de niersteen kwam door de nier en ik had opeens geen adem meer en een helse pijn was echt niet te harden met de ambu naar het ziekenhuis.
  Ondertussen hebben ze er de steen al verwijderd maar na de operatie nog een aanval gehad thuis(dit is geen lachertje)
  Kan de commentaren hier bijtreden!

 • Saskia says:

  Ik heb in totaal 17 nierstenen gehad en 17 maal kolieken. Drie keer zijn de stenen verbrijzeld en een keer operatief verwijderd. In alle andere gevallen kon ik de niersteen spontaan uit plassen maar meestal gebeurde dit pas na enkelen uren tot twee dagen. Tegenwoordig wacht ik thuis een dagje af vooraleer ik naar de spoed ga, ik ben allergisch aan de meeste pijnstillers en heb bijwerkingen van intraveneus Buscopan dus die krijg ik in het ziekenhuis toch niet meer, meestal is het onmiddellijk morfine.
  Wanneer ik een nierkoliek voel opkomen probeer ik toch te drinken en plas ik zoveel mogelijk in een zeefje zodat ik weet wanneer ik de steentjes uit plas. De pijn kan draaglijk gemaakt worden met hitte, bijv. met warmtepacks die je in de microgolf opwarmt. Soms lig ik ook uren lang in een heet bad….
  Ik blijf gewoon thuis tot ik echt voel dat ik niet meer kan… en meestal komt de steen er dan spontaan toch uit in het ziekenhuis, ironisch genoeg meestal net nadat alle tests al gedaan zijn. Je merkt wanneer de steen er uit is want dan is ook meteen de pijn weg.

 • Flore says:

  Hoi, ik heb even een vraagje.
  Een 6-tal jaar geleden (ik was toen een jaar of 17 geloof ik) kwam ik thuis en had ik het gevoel dat ik dringend moest plassen.
  Nog voor ik op toilet geraakte, kreeg ik een enorme pijn in mijn linkerzij. Ik kon niet meer rechtstaan en ben in foetushouding op de grond moeten gaan liggen.
  Het zweet brak mij uit en ik kon me geen enkele houding aangeven.
  Na enkele minuten beterde het, maar ik bleef nog een zeurende pijn hebben voor de rest van de avond.
  Uiteindelijk naar de huisarts gegaan, daar dachten ze dat ik een “knoop in men darmen” had. Ik kreeg een echo en bloedonderzoek, maar daar kwam niets uit. Dokter heeft ook niet verder gezocht.
  Sindsdien krijg ik dit nog wel eens, maar heel sporadisch (1x/enkele maanden) en in geen ernstige mate (denk ik toch), telkens heb ik dan het gevoel dat ik dringend moet plassen.
  Tot ik vorige week opnieuw thuis kwam en die aanval nog erger was dan die van enkele jaren geleden.
  Ik had een verschrikkelijke pijn in linkerzijde, ben naar de zetel moeten kruipen op handen en voeten, maar heb dan zelfs moeten braken en kreeg koorts. Het was al laat en na een kwartiertje was het ook weer beter, waardoor ik niet naar de dokter ben gegaan. Ik bleef wel een lichte, zeurende pijn voelen de dag nadien.
  Ik vraag mij af of deze aanvallen koliekpijnen zijn? De laatste tijd heb ik dit vaker voor en ik weet niet goed wat ik er kan aan doen.
  Ik heb nu schrik dat ik dit opeens weer ga krijgen.

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *