over behandeling van nierstenen

Stent

Een Ureterstent …   is een plastic hol buisje dat kortweg stent genoemd wordt. Andere namen zijn splint, double-J, pigtail. Er zijn wellicht nog andere benamingen. Een stent dient om de afvoer van urine van de nier naar de blaas te verzekeren. Een stent verkalkt na een tijd. Hij moet dan ook regelmatig vervangen of verwijderd als hij geen nut meer heeft. 

Double J ureter stent

stent in de ureter rechts

Aan elk uiteinde is de stent gekruld. De krullen verdwijnen als men in de stent, die hol is, een voerdraad steekt. Uitgestrekt kan men dan de stent inbrengen via het ostium van de ureter tot het ene uiteinde in het nierbekken zit. Onder visuele controle trekt men dan de voerdraaad terug uit de stent. De uitgestrekte krul aan het uiteinde zal door het ‘geheugeneffect’ terug opkrullen in het nierbekken. De krul werkt als een weerhaakje en belet dat de stent terug uitzakt uit het nierbekken. 

Soms zakt een stent wel eens overwacht uit. Dit gebeurt als de ureter hevige peristaltiek heeft. De krul van de stent werkt namelijk niet als een onfeilbare weerhaak. Als de uroloog de stent wil verwijderen trekt hij immers aan het andere uiteinde van de stent. Dan zal de krul weer moeten uitvlakken. Als de krul van de stent te stijf gemaakt zou worden zou de nier beschadigd worden. 

Een stent belet dat er hevige kolieken optreden. De meeste patiënten voelen de stent wel zitten en soms ervaren ze ook enige pijn. Pijnstilling in dat geval is dezelfde als bij nierkolieken. Uitzonderlijk wordt een stent vroegtijdig verwijderd. 

Het verwijderen gebeurt meestal onder locale verdoving via cystoscopie. Bij angstige patiënten of patiënten met lage pijndrempel kan een algemene narcose gebeuren.

96 Responses to Stent

 • Hugo Hofmans says:

  Is het pijnlijk om een stent te hebben ? En het verwijderen ervan ? Is dat niet pijnlijk ?
  Ik heb een operatieve verwijdering gehad maar gelukkig kon ik zonder stent blijven (het idee van stent boezemde mij angst in, eerlijk). Maar ik denk dat ik nooit ‘steenvrij’ zal zijn, vandaar dat ik schrik heb dat ik bij een ‘volgende gelegenheid’ misschien wel een stent zal krijgen. Dus vandaar mijn vragen.

 • sarah dc says:

  ik heb na een url een stent gehad normaal moest hij daar 10 dagen blijven zitten maar na 2 dagen hebben ze hem terug moeten verwijderen. ik kon niet meer gaan van de pijn. de stenthebben ze zonder verdoving uitgehaald viel heel goed mee qua pijn. een stent is heel nuttig. door vroegtijdig te moeten verwijderen is mn nier terug uitgezet en kunnen de restanten van de steen niet passeren. mn slijmvlies is ook nog eens gezwolllen

  • Hugo says:

   Ik begrijp niet goed waarom u spreekt over nog restanten van de steen ? Normaal gezien is alles toch verwijderd met een URS? Wat is dan voor u de volgende stap nu ? Opnieuw URS? Ik denk ook dat het verwijderen bij een vrouw misschien minder pijnlijk is t.o.v. bij een man … gewoon idee, ik weet het niet. Ik heb in elk geval graag veel verdoving bij eender welke ingreep.

 • sarah dc says:

  ja toen de dokter via urs de steen wilde verwijderen sprong die uiteen de volgende stap is nu afwachten daarmee da ik zeg de restanen ze geraken voorlopig niet uitgeplast door het slijmvlies dat gezwollen is ben van de 13de jan geopereerd en nog steeds niet genezen

  • Hugo says:

   Dat is niet aangenaam voor u hoor Sara DC. Ik hoop maar dat je ondertussen geen pijnen moet doorstaan. Heeft je uroloog al een volgende oplossing voorgesteld ? Ik kan mij voorstellen dat dit wel écht geen gemakkelijke situatie is.

 • Marleen says:

  Mijn echtgenoot is gisteren opgenomen via spoed, ivm een niersteen in het kanaal. Deze steen werd verbrijzeld, en is in 3 stukken gebroken.Hij heeft nu een stent gekregen, en moet daar nog een 2-tal weken blijven zitten, dus tot 28 mei!

  Normaal gesproken vertrokken wij op 24 mei op vakantie, volgens de dokter zou dat geen probleem mogen zijn, maar ik ben er niet gerust in!

  Ik ben van plan om deze reis te annuleren….???

  Wat raden jullie mij aan?

  Dank u voor een eventuele reactie!

  • Bartel Van Goethem says:

   Ben dinsdag 14 april opgenomen in het ziekenhuis voor een URS. Steen werd succesvol verwijderd maar ik kreeg ook een stent. Volgende week dinsdag (dus de 21°) wordt hij al verwijderd. Had mijn dokteres al op voorhand beslist. Ik ben donderdag de 16° vertrokken op citytrip met het vliegtuig. Ik geef eerlijk toe dat ik tot op het laatste moment getwijfeld heb om te vertrekken. Ik kreeg wel antibiotica en pijnstillers. Tot en met woensdagavond deed het pijn als ik moest plassen en ik plaste veel bloed. Vanaf donderdag deed het plassen minder pijn, nu zelfs niet meer. Maar ik voel wel constant een drukkend gevoel van de stent in mijn liesstreek, vooral als ik stap en zeker als ik moet gaan na een tijdje zitten. Liggen gaat me nog het beste af…
   Tijdens onze citytrip hebben we niet teveel gewandeld en regelmatig een terrasje gedaan. Dit was ook wel nodig omdat ik idd veel moest plassen. Zoals de dokteres al zei: hoe actiever ik was hoe meer bloed er in mijn urine zat. Kortom: ik heb nu geen pijn meer, eerder een vervelend gevoel. Ik hoop dat dit alles verdwijnt als mijn stent dinsdag weg is. Dit gebeurt volgens de dokteres onder narcose

 • Jo says:

  Ik had een niersteen van om en bij de 2cm. Ik ga nu volgende week voor de 12de keer voor een verbrijzeling. Ik draag een stent van begin april. In het begin was het dragelijk maar de laatste weken krijg ik er meer en meer ongemak van. Ik zit en zowel mentaal als phygisch door. Het is weken geleden dat ik nog eens een nachtje doorsliep (vandaar moeheid-ik loop vaak uren op gedurende de nacht), en phygisch heb ik het moeilijk, omdat ik al maanden weinig of niets kan doen. Ik heb vooral last van die stent als ik rechtop loop. Zittende kan ik wel een houding vinden die wat comfortabel is. Hopelijk beslist vrijdag mijn uroloog, dat de steen restanten klein genoeg zijn om op natuurlijke weg weg te vloeien. Dan kan de stent uit mijn lichaam. Veel moed aan de stentdragers, ik weet wat het betekent!!!

  • brigitte says:

   ja, weet nu ook wat het betekent. 3 weken stent en héél veel ongemak en redelijk wat pijn, bij momenten toch. met een voltaren 100 is het goed te doen, maar ik neem liever zo weinig mogelijk. vrijdag mag hij eruit en ik zal blij zijn dat ik weer de oude ben, ttz…ik ben een heel actief iemand, zit nooit stil, doe alles rapraprap, maar nu was ik écht een “ouwe”….kon niet rechtop lopen, altijd plasdruk en zoeken naar een toilet, manman….het is te doen, maar knap lastig…

  • Jessie says:

   Bij mij net hetzelfde ik had een steen van 2cm en allemaal kleintjes, maandag moet ik ook voor 10 x gaan verbrijzelen laatste x geen last meer gehad maar de vorige 4 keren kon ik het niet uit houden van de pijn tijdens het schieten ,
   Van mijn stent heb ik van dag 1 Sl serieus last van ik heb CONTINU EEN plasgevoel en elke elke nacht om het uur en zelfs om het half uur wakker voor gaan te plassen!! En dan smorgens om 7 u is mijn klein al daar pfff😔 Ik sta op en ik ben dood dood dood moe!! Ok ben kapot gewoon!! Is dat het weer of heeft het met mijn steen te MAken ?? Plus lig ik nu mdt 39,8 koorts door dat mijn bloed steeds immens slecht is van al die infecties …
   Pfff soms denk ik wat een straf!! Waar heb ik da aan verdiend ze 😭

 • Marleen E says:

  Hallo Luitjes, ik zit hier jullie verhalen te lezen en voel volledig met jullie mee.
  Ik heb afgelopen maand voor de twaalfde keer een operatie ondergaan om de zoveelste niersteen te verwijderen.Deze operatie was een ervaring om nooit te vergeten. Ik heb de pech dat mijn stenen te hard zijn om te vergruizen en deze *^m\!#stenen gaan iedere keer vast zitten in de urether zodat ze operatief via de nier eruit gehaald moeten worden. Bleh.
  Ik heb bij een van vorige keren ook een stent zoals jullie die noemen gehad, dit was me niet verteld dus ik dacht dat ik een flinke blaasontsteking had. Later bleek op de foto deze stent te zien. Och , die halen we er even uit zei mijn uroloog. Dus werd dat ook even zonder verdoving of wat dan ook gedaan. Nu was het met een diepe zucht ook zo verwijderd.
  Even tandjes opelkaar en hupsakee.
  Zo een stent voel je wel degelijk zitten en geeft een onaangenaam gevoel vooral bij bewegen zoals wandelen fietsen en dergelijke, als je stil zit dan kun je nog wel een houding vinden om dat wringende gevoel te onderdrukken. Maar om uitgebreid vakantie te gaan houden lijkt me geen goed plan. Als je een rust vakantie neemt dan is het nog te doen. Ligt eraan of iemand snel pijn voelt en dan bij de pakken neer gaat zitten. Voor de stentdragers onder ons onderuit zittend en de arm boven het hoofd geeft een relaxter gevoel. Even de tanden op elkaar en als het echt niet te houden is eruit met die stent. Wat betreft je humeur die kan ook een aardige deuk oplopen. Stentdragers en niersteen patienten veel lieve groeten en probeer er iets leuks van te maken deze vakantie.

  • Lina says:

   Pfff ik zit sinds een week ook met een stent. Wat een pijnlijk gevoel. Je kan echt niets doen, alleen maar zitten. Naar de avond en nacht toe wordt het steeds erger. Je kan geen oog dicht doen … Voortdurend het gevoel dat je naar toilet moet. Morgen moet ik op controle en hoop dat alle steentjes eruit zijn en dat ze ook die vreselijke stent eruit halen.

   Groetjes aan iedereen en even op de tanden bijten …

   • Hugo says:

    Hoe lang moet zo een stent dan blijven zitten ? Ik heb de indruk dat het vrij lang is.
    Bij mij zijn de stenen via de urether verwijderd (omdat ze klein waren) en vooraf was er ook sprake van een stent. Gelukkig is de uroloog de avond na de operatie komen vertellen dat een stent niet nodig geweest was. Ik héél blij natuurlijk want ik had al rare verhalen gehoord. Ik ben als de dood voor als ik het terug moest krijgen, dus ik probeer op mijn voeding te letten en alleen maar (veel) water te drinken.

   • Clem says:

    Hey, voor de tweede keer kolieken gehad. Terug spoed en daar gaan we, ze gaan dit operatief verwijderen. Ik wakker worden en krijg ik dan te horen dat de steen er nog zit omdat er achter de steen etter en ontstekingen zaten, steken ze dan een stent. Ok wachten tot 3 weken om dan de steen te verwijderen maar ondertussen, pffff we zijn al dag 3 en nog steeds veel bloed bij de urine. Pijn in de rug en een enorme druk op de blaas, constant het gevoel hebben om te plassen maar lukt niet. S’nachts constant wakker worden met gevoel om te plassen met als resultaat overdag doodop om te kunnen werken 😔
    Maak me toch wat zorgen of het normaal is dat er na dag 3 nog steeds bloed meekomt bij het plassen?
    Pijnstillers helpen wel maar de beste positie is gewoon neerliggen op de rug dan voel ik de minste druk en pijn..
    Voor al wie dit ook moet ondergaan, niet leuk en soms pijnlijk..kan iedere reactie begrijpen,

 • debby van gool says:

  ik ben blij dat ik blijkbaar niet de enige ben die zoveel last heb van die stent , begon al te denken dat het aan mij lag , het is inderdaad een heel frustrerend gevoel vind ik je kan bijna niets doen of het irriteerd en ja het slapen is geen lachertje , ik tel de weken af dat hij eruitmag ze pf en dat is toch nog even

 • Kim says:

  De uroloog plaatste bij mij langs de 2 kanten een stent. Na de narcose was plassen enorm pijnlijk, en na de tweede dag nog steeds dezelfde klachten. Ook bloed in de urine.
  Weet er iemand wanneer, of na hoeveel dagen de pijn bij het plassen stopt? Ik denk dat de plasbuis gedeeltelijk beschadigd is.
  Ik weet dat je veel moet drinken, maar je zou gewoon niet drinken om geen pijn te hebben.

 • evertsmit says:

  goedenavond
  ik heb nu 6weken de stent en elke week spoelen met bcg, niet uit te houden
  dag en nacht 8 keer per nacht eruit, ik ben rijp voor een instelling, dat is niet overdreven.

 • annick says:

  ik ben nu 28 weken zwanger en vier weken geleden ook een stent geplaatst omwille van een niersteen (geen lachertje) met als gevolg dat mijn lichaam de stent afstoot en ik infectie doe met hoge koorts en iedere keer ziekenhuisopname tot gevolg…en dit tot einde van mijn zwangerschap.
  Ik tel de dagen af,want je voelt het echt wel zitten,snachts niet kunnen slapen door dat wrange gevoel aan mijn nier en bijna niets kunnen doen.
  je zou er echt depressief van kunnen worden,genieten van mijn zwangerschap zit er allezins niet in.

 • Chris says:

  Om iets positief te schrijven :
  Ik heb een stent ,na het verwijderen van een steen, en voel niet waar hij zit.
  Op ’t laatste van het plassen heb ik wel een beetje een “plas gevoel” maar dat komt vast en zeker omdat ik ook een blaasonsteking heb.
  Dus een stent doet helemaal geen pijn bij mij

  • Debby says:

   Toch wel, gisteren nierstenen verwijdert,
   Stent gekregen, is idd wel pijnlijk, zal blij zijn dat het volgende week donderdag, dat hij er terug uit mag

 • Jan Bleij says:

  Mede lotgenoten,

  Ik ben nu zo’n 5 maanden verder en heb nog een dubbele J in mij lichaam. Herken onmiddellijke wat een ieder schrijft.
  Stukje historie begin oktober na CT scan in het ziekenhuis beland met de constatering een nietsteen blokkade in mijn urineweg, gevolg een spoed operatie en het plaatsen van eerste dubbele J om de nier te ontlasten deze heeft er tot de verwijdering op 22 jan ingezeten en bleek behoorlijk versteent te zijn, gevolg een uur langer durende operatie.
  Uiteindelijk steen verwijderd wat gruis achtergebleven en opnieuw een dubbele J gekregen.
  Het gevoel van een Dubbele J is voor iemand die dat gelukkig niet heeft niet te begrijpen, het pijnlijk geeft een onbehagelijk gevoel en zorgt ervoor dat naast je niet veel kunt en je zelfvertrouwen volledig down the drain gaat. Je kunt niet veel en je omgeving heeft er enorm veel last van.
  Heb ik een advies helaas niet mijn dubbele J gaat er over 7 dagen uit en ik hoop echt met de hand op mijn hart dat dit niet herhaald dient te worden.

  Hoe noodzakelijk het ook is het beperkt mensen in hun zijn.

 • P.Jensch says:

  Mede lotgenoten,
  Heb al meer dan 40 jr last van terugkerende nier en uretherstenen, ben vele malen daaraan geopereerd. Diverse keren zijn er aan beide zijden stents geplaatst waarvan ik over het algemeen weinig last van heb ondervonden. Af en toe wat kramperigheid in de blaas, hiervoor gebruik ik zonodig enkele dagen Vesicare 5 mg tabletten, die mij goed helpen. Thans heb ik aan beide zijden een zogenaamde “tumor stent” , deze stents kunnen er veel langer in blijven als het nodig is. Rechts zit hij er nu vanaf augustus 2012 in en deze wordt over een week of twee verwijderd. Laatste keer tijdens operatie een urosepsis gehad en kwam 2 dagen op de IC
  Terecht, gelukkig nu alles weer OK , maar dat was geen pretje. Nu ik wens jullie allen het allerbeste.

 • Tamara says:

  Ik ben 6 feb geopereerd aan mijn nierstenen. Stent zit er nu bijna 3 wkn in en ik weet niet meer waar ik het zoeken moet. Zitten gaat ok maar lopen is echt een drama. Nou ga ik as op vakantie naar new york en dat betekent dus heel erg veel lopen wat dus totaal niet gaat. Heb uroloog gesproken om te vragen of de stent vrijdag eruit gehaald mag worden. Uroloog is het daar niet mee eens want er zit nog een hoop gruis. Is er iemand die mij kan vertellen of er medicijnen zijn die de pijn onderdrukken??? Heb al diclofinac maar dat help totaal niet! Heeft er al eens iemand een stent veel eerder uitgehaald en zo ja heb je daar veel last van ondervonden? Zit echt met mijn handen in het haar wat ik nu moet gaan doen?
  Wie oh wie kan mij wat advies geven!!!

  • brigitte says:

   voltaren suppo’s 100 mg – zalig gewoon, maar alleen nemen als het echt niet te harden is, althans, dat deed ik…ben ook op vakantie vertrokken en zo lukte het toch…

 • evertsmit says:

  sommige dingen moeten gebeuren, maar het is geen pretje,ik ben de hele nacht
  in de weer om het uur, en dan speelt de zaak weer op dat is de stent elke keer een
  beetje water en dan na een uur weer ik ben doodop ik zit aan de 7 weken.

  • Tamara says:

   Wat heb je dan al lang die stent? Godzijdank is hij er bij mij gisteren uitgehaald omdat ik het gewoonweg niet meer trok. Hij heeft er 3 weken en 2 dan ingezeten en de uroloog zei tegen mij dat er minimaal 3 weken voor staat. Ze wilden de stent er liever iets langer in houden ivm beschadiging aan de urineleider, dat kon je ook zien met eruit halen dat er aan het einde wat oedeem zat. Nou hopen dat ik daar geen last van krijg. Evert ik hoop voor jou dat de stent er snel uit mag het is echt een verademing zonder!!!!

 • Sabine says:

  Reeds 3 maal een stent gehad. Telkens loopt dit verkeerd af. Ik sukkel reeds meer dan 20 jaar met stenen. Maar het is pas de laatste 4 jaar dat men stents plaatst. Dus als ik het goed mag geloven liep ik daarvoor een hoog risico op blokkage?? Dikke zever zeg ik. Die dokters plaatsen dit voor hun eigen gemaak. De laatste stent zat er. 12 dagen in met als resultaat terug hevige kolieken….hij is nu reeds 3 dagen verwijderd maar heb nog pijn en lichte koorts ondanks antibiotica inname. Ik ben een echte tegenstander van een stent en tenzij mij leven ervan afhangt zal men deze bij mij niet meer plaatsen. Om dan nog maar te zwijgen over de pijn die hij veroorzaakte!

 • Erik says:

  Mijn stent zorgt bij mij ook voor problemen ,Daar ik een vernauwde urine leider heb en hierin een niersteen terecht was gekomen hebben ze deze willen verbrijzelen met gevoel wel geraakt maar alles bleef zitten . Nu hebben ze de resten en een groot stuk van de steen afgehaald en een stent of g geplaatst die ik 14 dagen moet inhouden om mijn urineleider te laten uitzetten .
  Dit gebeurd doorwille ik ga plassen en er dan een druk wordt opgebouwd die door de gaatjes in de stent zorgen dat de urinleider zich uitzet .
  Maar indien mijn druk op mijn urine te hoog wordt door te veel water in mijn blaas stuwt er ook urine terug naar mijn nier met als gevolg ,de zelfde pijne als bij een crisis .
  Dit heb ik nu al bijna de hele 14 dagen en hoop dat na het verwijderen mijn pijn eindelijk zal stoppen

  • Paula Vermeiren says:

   Ook bij mij is er vorige donderdag(10 ockt)een stent geplaats inderdaad leuk is anders doet veel pijn bij het plassen en weet soms niet hoe te zitten ook ben ik bij de minste actifiteit dood moe, hopelijk gaat dat ding er snel uit !!!!

 • Chr. says:

  Is hier toevallig een man die een stent laten verwijderen heeft? Zoja, hoe gaat dat in zijn werk?

  Ik ben enkele weken geleden opgenomen om een aangeboren vernouwing van een leiding tss nier en blaas te verwijderen en een verkeerd liggend bloedvat dat er rond lag, goed te leggen. Ik heb nu ook een stent,
  En een ongemakkelijk gevoel maar niet echt pijn .
  Door de omvang van die operatie moet die stent 6 weken blijven zitten. Mijn vraag is nu:
  Doet het verwijderen ervan pijn? Want ik heb na de operatie enkele dagen met een blaassonde gelegen en het verwijderen daarvan was echt geen lachertje, ik heb nog steeds een branderig gevoel na het plassen.

  • kevin says:

   beste heb deze ook gehad een dubbele j splint moet zeggen het is wel wat pijnlijk voor uit te halen op zicht niet ernstig ze spuiten eerst een vloeistof in de penis een verdovingsmiddel en dan halen ze de stent eruit juist om door de blaas te geraken is ambetand gevoel eens eruit de stent begint de pijn ik had last van enorm brandgevoeligheid bij het plassen en paar dagen bloed geplast je krijgt wel nog antibiotica enz en dan ga je nog een paar dagen thuis zijn

   bij moeten ze geen stent niet meer steken ze

 • eileen says:

  Ik heb nu voor de 2 de keer stens er in wel pijn en veel plassen over 2 weken weer steen zit er nog steeds in niet leuk

  • Jeanine says:

   Ik heb ook reeds 15 keren nierstenen gehad met verschillende soorten behandelingen met telkens ook een stent van max 10 dagen. Ik weet niet hoe het komt maar de ene keer heb ik verschrikkelijk veel last en de andere keer bijna niet. Dus ik vermoed dat indien de stent goed geplaatst wordt je er bijna geen last van hebt. Eén ding is wel altijd juist: eens de stent er uit zijn alle ongemakken gedaan!!
   Stenen verbrijzelen werkt niet bij, elke keer zijn de stenen groter dan 1,5 cm. De stenen worden dan operatief via de nier verwijderd. Ik loop nog steeds met een stent en vraag me af of er hiermee wel zal kunnen werken …

 • Heilie says:

  1 mei is er een dubbele j stent geplaatst, hierdoor verrek ik van de pijn. Pijn in mijn rug en vreselijk pijn bij het plassen. Al een paar keer het ziekenhuis opgebeld dat ik er niet meer tegen kan. Ass. vertelt dan doodleuk dat ik even vol moet houden. Uiteindelijk hebben ze mij tramadol voorgeschreven. ik dacht geholpen te zijn. niets is minder waar afgezien van de sufheid hield de pijn aan. Weer op gebeld of ik eerder terug kon komen. Weer vertelde ze mij dat ik vol moest houden. Slapen doe ik bijna niet meer en psychisch ga ik er aan onder door. Nu mag ik 13 juni terug komen en ik weet niet wat ze mij gaan vertellen, maar ik wil dat ding er uit en die grote verkalkte niersteen ook. Ik wil hier echt van af. Hoe kan ik de arts hiervan overtuigen.

  • Jeanine says:

   Heilie,
   Dit heb ik in het verleden ook allemaal gehad. Nu zeg ik bij elke steen resoluut dat ik dat niet meer wil, het helpt toch niet! Geen verbrijzelen maar directe actie, steen er uit zo snel mogelijk en dan alleen nog een stent om alles open te houden … en veel drinken en plassen om alle restjes zo snel mogelijk kwijt te geraken …

 • Evertsmit says:

  na alle verhalen gelezen te hebben,is het zo dat niet een uroloog het zelfde denkt,ik heb er 16 jaar opzitten begon met een tumor in de blaas,daarna blaasspoelen en ik spoel nog.
  met de nodige operaties er tussen door, ook een nier weggehaald jl 6sept en dan weer biopties en blaas kijken en dit en dat en nu alweer 4-5 keer eruit om te plassen, in de nacht
  of ergens naar toe moeten en dan niet inhouden kunnen voor een uur,maar er zijn nog levens voor in de onderbroek,nee ik wel 15 keer op o.k gelegen,dus dat plassen komt geen einde aan.

 • kristof says:

  Na het verbrijzelen van een niersteen had ik uren last van kolieken, waardoor het plaatsen van een stend diezelfde dag nodig was.
  De pijn die ik ervaar van de stend is hevig, maar veel minder dan de extreme pijn afkomstig van een koliek.
  Doordat ik 4 liter water per dag dronk, vulde mijn blaas zich constand met urine die (deels) via de geplaatste stend terug naar mijn nier liep.
  Dit resulteerde in de hevige pijn in mijn nier.
  Tijdens het plassen is de terugloop richting nier veel hoger waardoor de pijn bijna niet houdbaar was.
  Gisteren is gezien via foto dat nog niet alle gruis is verdwenen waardoor de stend op aanraden van de specialist tot 05 Juli blijft zitten.
  Op aanraden van die specialist dien ik nu minder te drinken (2L/dag) waardoor de pijn sinds vandaag gevoelig is verminderd.
  Bloed bij de urine zou komen van het schuren van de stend tegen de urineleider.
  Dit is niet abnormaal maar het nemen van ontsmettingspillen is nodig tegen ontstekingen.

 • ikke says:

  Heb een stent in mn nier zitten omdat ik na een brickeroperatie (urinestoma) een gaatje in mn urineleider bleek te hebben. Was net terug thuis toen ik koorts kreeg en moest met spoed naar het ziekenhuis. Ze hebben daar tijdens operatie stent geplaatst. Lekkage is inmiddels verholpen. Afgelopen woensdag hebben ze het kraantje van de stent dichtgedraaid om te kijken hoe mn lichaam zou reageren. Nou…..zat gelijk tegen het plafond aan. Snel hebben ze het weer opengezet. Helaas hele nacht niet geslapen. De volgende dag hebben ze geprobeerd de stent op andere plek in mn nier te steken. Dit deed enorm veel pijn maar uiteindelijk gaf het verlichting…….voor een dag. Ik mocht naar huis maar man man man wat doet lopen een pijn. Ik kan alleen liggen en op sommige stoelen zitten. Slik veel pijnstillers maar het is bijna niet te doen. En over een maand moet ik pas terug en gaan ze kijken of het dan wel gaat lukken. Mn nier was nu nog beetje opgezwollen waarvan ze denken dat dat de pijn veroorzaakt. Maar als ik het zo lees is het gewoon de stent. Tis echt om er gek van te worden!!!
  Sinds gistermiddag voelt het aan alsof er een slangetje door mn buik zweeft. Het doet geen pijn, lijkt wel beetje alsof er een kindje in je buik beweegt.

 • Jantje says:

  gisteren hebben ze onder plaatselijke verdoving de stent verwijderd.

  Gisterenavond en vandaag opnieuw hevige kolieken gekregen, toen ik net de uroloog opbelde met de vraag of dit normaal was, zei die doodleuk “misschien hebben we de stent te vroeg verwijderd, gelieve niet te veel meer te drinken, mocht de pijn morgen niet weg zijn, dan zal je moeten terugkomen om de stent terug te plaatsen” …

  hopelijk verdwijnt de pijn in de loop van de nacht!

 • pedro salomez says:

  Op onze terugreis van Italië, op 1 augustus, heb ik hevig nierkolieken gekregen. Wist direct wat het was, is reeds sinds 2001 dat ik er last van heb .Onderweg naar de huisarts gebeld en moest dubbele medicatie nemen. De pijn is dan beetje verzacht, toen we thuis kwamen was de pijn weg. ’s Nachts terug herbegonnen en dus op spoed beland. Ze hebben één steen verwijderd die in de urineweg zat. Er zit nu nog een grote in mijn nier die verbrijzeld wordt. Ze hebben een stent gestoken, maar nu (2weken later) begin ik steeds meer last te hebben ervan. Mijn urine is sinds enkele dagen ook weer donkerder wat wijst op bloed. Zou dat normaal zijn? Wat neem ik best van pijnstillers?
  In 2001 ben ik 16 keer naar de ESWL geweest en er zat toen geen stent, heb nooit last gehad toen de stenen moesten meekomen. In 2010 terug 9 keer naar ESWL en ook zonder stent. Waarom moet er nu een stent in???

  • pedro says:

   Joepie, morgen mag de stent er uit na ongeveer 1 maand. Kheb er enorm veel last van gehad. Hopelijk zijn de pijn en de ongemakken ook verdwenen!!

 • Lin says:

  Bij mij zit er nu ruim 2,5 week een jj stent in en het is te doen.Ik heb pijn bij het plassen,pijn in mijn blaas,vooral bij lopen en fietsen is zeer onprettig.Het is niet zo dat ik de stent continu voel zitten.
  Waar ik erg tegenop zie is het verwijderen van de stent.In mijn ziekenhuis (NL) in principe zonder verdoving…

  • ann immens says:

   het is jou lichaam en als je maar hard genoeg protesteert gecen ze je wel verdoving of heel hard wenen , succes , bij mij een keer zonder verdoving en het is echt geen lachertje, veel moed , ik loop momenteel ook met een stent rond voor de derde keer ,haat het en word er zenuwzieki van , zo een rot gevoel

 • maxime says:

  ik ben nu al 9 keer naar het ziekenhuis gemoeten na de 8 ste keer gingen ze iets nuttig doen een stent steken zodat men steen dat in nier zat zou zakken moest normaal een week donderdag gebeurt zou zaterdag al moeten gaan werken vrijdag last niet normaal hard bloeden was echt niet juist terug naar ziekenhuis helaas konden ze niets doen op vrijdag kon ik maandag terug komen hebben ze hem eruit gehaalt zonder verdoving de ene zecht doed pijn de andere niet bij mij vreselijk nu zit dus mijn steen er nog steeds nu gaan ze hem verwijderen met felexiebel machien triestig 8 keer ziekenhuis waarvan 3 keer spoed maand loop ik er mee rond niks doen ze ben eens benieuwd

 • Heilie says:

  De niersteen hebben ze operatief verwijderd. hij had er nooit met niervergruizingen eruit gegaan. Hij zat verkleefd, dus hebben ze hem eruit geboord onder narcose. Er is helaas weer een dubbele j stent weer voor de tweede keer terug geplaatst. De eerste twee dagen gingen redelijk. Ik zag er als een berg tegen op omdat ik wist wat voor pijn ik gehad had. Na die twee dagen kwamen die ondraaglijke pijnen terug. Morgen 12 september wordt er weer gekeken of hij er uit mag. Nu heb ik nog steeds pijn in mijn rug bij mijn nierkant en ik ben erg huiverig dat de stent er nog niet uit mag. Ook drink ik voldoende, maar ik plas maar heel weinig . Ben bang dat dat niet is.

 • Rita says:

  Bij mij is helaas ook voor de tweede keer een stent geplaatst. deze moet over drie weken verwijderd worden iets waar ik nu al weer tegenop zie(vorige keer was heel pijnlijk) Deze stent liet ik na twee weken verwijderen omdat het niet meer te harden was voor mij, het bleek dat deze stent al aan het verkalken was. Ik wil jullie ook vragen of er iemand bekend is met het middel kumis kutjing dit kruid zou erg goed helpen bij het uitplassen van nierstenen maar ook ter voorkoming.

 • Remy says:

  Twee weken geleden nierstenen uit urether laten verwijderen en stent geplaatst omdat de steen al ingekapseld zat.
  Vorige week de stent moeten laten verplaatsen omdat hij te diep in de nier geschoten was met bloedingen en hevige kolieken tot gevolg.
  Vrijdag mag hij er eindelijk uit.
  Voel het ding zitten en bewegen is pijnlijk en zorgt voor hevige plasdrang.
  Het verplaatsen of verwijderen gebeurt zonder verdoving maar is niet pijnlijk. Voelt alleen wat onprettig aan.

 • schautteet pros says:

  Op 2 januari onderging ik een turp prostaat uitboring .
  De laatste weken had ik geregeld rug flank pijnen, de uroloog raadde me een uretersteenverwijdering aan , 5xvergruizing met schokgolven zonder resultaat;
  Er werd een stent geplaatst buiten mijn kennis ? na 10 dagen zou hij er uit mogen .
  Als ik de lijdensweg in de vorige artikels lees allesbehalve gerust stellend, Wordt vervolgd?

 • Marleen says:

  Hoi ureterstent-genoten,

  Ik lees met veel aandacht jullie verhalen.
  Ook ik heb een lange weg al afgelegd. Om lang verhaal kort te maken ben ik vorig jaar 27 november geopereerd van eierstokkanker.
  Gelukkig was dit niet uitgezaaid. Maar ik moest een 2e operatie ondergaan( 7 januari2013) om lymfeklieren in mijn buik te verwijderen. Daar deze vuilbakjes zijn van mijn lichaam konden daar eventueel nog kankerhaartjes zitten. Gelukkig was dit niet. Maar met deze operatie hebben ze mijn urineleider geraakt. Dus 3e operatie volgde om een urineleidertent te steken. Daar dit niet kon vaginaal, moesten ze weer mijn buik opensnijden. Hier kwam 2 dagen intensieve bij. In totaal 5 weken in ziekenhuis gelegen. Ik ben toen naar huis gestuurd met 4 sondes. (een blaassonde, een niersonde en 2 buiksondes dat ).Daar heb ik 6 weken mee rondgelopen. Geen lachertje, maar eindelijk 15 april 2013 was ik van alles verlost, en kon ik weer aan de slag als zelfstandige. Maar ureterstent bleef zitten. Na 14 dagen werken ben ik opnieuw opgenomen voor nierbekkenontsteking. ( 40°koorts, enorm veel pijn aan mijn nier). Weer 14 dagen ziekenhuis. Vanaf 2 mei ben ik weer aan werken en gaat alles goed met mij. Om de 6 maanden moet mijn stent vervangen worden. Dus op 2 juli moest urineleidertent eruit en een nieuwe erin. Ik voel ook constant een druk, in mijn rug, veel gaan plassen en zeer beperking met bewegingen. bv. iets oprapen, op knieën gaan zitten om iets af te wassen etc… . Maar goed, ik probeer het beste van te maken. Als ik grote inspanningen doen, bv. 2 uren wandelen of fietsen, dat ik toch wekelijks doe, kan ik de volgende dag toch meer last hebben en zelf bloed in de urine. 2 december wordt opnieuw een CT-scan uitgevoerd en 9 december heb ik opnieuw controle bij mijn uroloog. Ik ben eens benieuwd op eruit mag of ik weer een nieuwe wordt gestoken voor 6 maanden.
  Mijn vraagje naar jullie toe: Heeft iemand van jullie al eens gevlogen met zo’n stent in uw lijf? Ik heb namelijk een klant die dat gedaan had, en in buitenland in ziekenhuis terecht is gekomen met een nierbekkenontsteking. Volgens haar kan zo’n stent wel gevolgen geven met de luchtdruk die je hebt tijdens een vlucht. Als je dan een bevuilde stent hebt kunnen de microben/bacteriën zeer snel een weg vinden naar je nierbekken. Een stent is een snelweg voor deze beestjes. Daarom wil ik meer ervaringen van jullie. Ik heb dit jaar geen buitenlandse vakantie genomen, wegen mijn ziekte. Maar ik wil vanaf volgend jaar weer vakantie in de zon. Ik kijk uit naar jullie reacties.
  Groeten,
  Marleen

 • ann immens says:

  loop sedert augustus met een stent rond, niet meer te houden , ben naar de niersteenvergruiser gemoeten en daar zeiden ze dat de stent eruit moest ,maar mijn uroloof die vond dat hij er nog wat in moest blijven ,zit er drie en een halve maand in , ik word er gewoon gek van , constant pijn en geen enkele nacht rust , dokters geven geen zier om hun patienten , je mag klagen zoveel je wilt alles word weggelachen , gewoon schandalig!!!!!

 • Paula says:

  Vandaag stent verwijderd zonder verdoving,maar dat valt alles bij alles nog mee
  Ben blij dat ik van dat onding verlost ben,kan weer zitten -fietsen en plassen
  zonder pijn
  Hopelijk NOOIT meer

 • Ron Geebelen says:

  Krijg morgen voor de tweede keer dit jaar een stent.Na 3 keer eswl is de steen nog altijd niet voldoenden klein om uit te plassenHeb iedere keer veel pijn tijdens het plassen door de stent, wel gevraagd om alles onder vollledige narcose te doen.

 • Peter says:

  Verleden zondag 26 januari 2014 ’s morgens een nierkoliek, weer een steen… naar de spoedopname. Maandagavond wordt de steen verwijderd met URS, ik word wakken met een stent. Ik had nochtans gezegd dat ik liever geen stent had, de vorige 5 keer was het ook altijd perfect gelukt zonder. Dinsdag naar huis… woensdag is de pijn niet te harden. Als de blaas zich ledigde ging er een gedeelte van de urine terug de blaas in, je voelt precies weer een koliek, je grijpt naar de nier en drukt erop in de hoop de urine instroom tegen te houden.
  Huisarts gebeld. Die stuurde mij terug naar spoedgevallen.
  De chirurg vond dat de stent er 15 dagen in moest blijven, hij wilde het een week verkorten. “Niks van” zei ik, “je haalt hem er nu uit, want ik keer niet terug huiswaarts.” Dan was er het probleem van een vrije operatiezaal. Misschien onder lokale verdoving. “Niks van” zei ik, “ik wacht wel tot er een zaal vrij is.” ’s anderendaags, donderdagavond om 19uur, onder narcose, met URS werd de stent verwijderd.
  Nu moest de chirurg wel toegeven dat er bijna geen gruisresten achtergebleven waren. Natuurlijk zijn de urinewegen nu wel zwaar gehavend door 2 urethroscopieën met een interval van amper 2 dagen. De zwellingen veroorzaken soms wel wat last, beetje druk op de blaas en prikken bij het urineren, maar dat nemen we er dan maar bij.
  Ik raad u allen aan, bij aanvang van een URS de chirurg te verbieden een stent te plaatsen. Het bespaart je een tweede operatie en 2 weken pijn.
  Aan alle collegae steenproducenten wens ik een pijnloze verlossing.
  Peter

 • Jurgen says:

  Bij mij hebben ze 3 dagen geleden ook een stent geplaats en het geeft inderdaad geen aangenaam gevoel bij het plassen. En je moet ook goed tegen bloed kunnen want na 3 dagen is het nog altijd bloed plassen.

 • leffelaer heidi says:

  Hallo iedereen en lotgenoten,

  Ik heb sinds vorige week een j-stent in de rechternier, ik heb enorm bloedverlies en veel pijn in de onderbuik. Heeft iemand een idee hoe lang dit bloeden mag durem, want ik ben een beetje ongerust. Groetjes

 • Martine says:

  hey,

  heb 10 maart ook stent geplaats geweest nadat ze eerst steen verbrijzeld hebben,maar de maandag erop hebben ze hem er weer uit moeten halen kon hem niet verdragen, branden bij plassen en bloed erbij kolieken krijgen en om de 2 min moeten plassen.nu is alles ok restanten brokjes eruit en linkernier nu ok maar rechter nier nog 3 steentjes. voorlopig houden die hun koest nu

 • Anita says:

  Mijn man had een niersteen, 2 x geprobeerd te verbrijzelen zonder succes. Dan met een nierkoliek op spoed beland. Steen verwijderd en stent gestoken om de gestuwde nier te ontlasten. Mijn man heeft een hoge pijngrens, maar nu had hij wel heel veel pijn. Na 4 dagen moest de stent verwijderd worden door het afstoten ervan en heel hoge koorts. Hopelijk daalt de koorts nu snel en zijn er geen complicaties meer.

 • Lindsay says:

  Hallo allemaal ja hier net hetzelfde vandaag 5de weken geleden
  Stent geplaatst ook meer bloed verloren meer en 2weken en ook alle energie ,ik dacht al dat het mijn regels
  Waren
  Mar al een lange tijd en hier verschrikkelijk pijn bij het plassen maar niet elke keer kan dit kwaad als dit blijft aanhouden dan
  Nog maar eens bellen voor de
  Zoveelste keer hopen dat het niet meer
  Terug komt grtz

 • tamara says:

  Hallo allemaal, kan na dit allemaal te horen jullie heel goed begrijpen, ben vorige week op spoed binnengekomen met enorme niercrisis, na ct scan was te zien dat ik niersteen had, vroeger ook al problemen gehad met dat dit erfelijk is, ondertussen al tiende keer ofzo, maar heb die toen iedere keer ofwel uitgeplast ef verbruizeld geweest, deze keer ws die te klein om te vergruizen maar kon ik die ook niet uitplassen en hebben ze die nu sedert dinsdag operatief verwijdert en een stent gestoken om mijn nier wat ontzien voor nog komende kolieken en gestuwde nier te ontlasten en ze hadden dit beter gelaten want heb er enorme last van, pijn bij het plassen, wat ik toch om de tien minuten dag en nacht voorheb en pijn in in mijn onderrug, branderig gevoel, niets kunnen doen, niet lang kunnen rondlopen en constant moe, na 2 dagen en nachten begint dit nu al ferm door te wegen want nog 8dagen en ik wordt gek, ga blij zijn dat dit eruit is, en moeten ze me nooit meer aansmeren,nierstenen of niet….veel sterkte aan alle stentdragers, want ik begrijp heel goed wat jullie doormaken!!

 • A1980 says:

  Beste stentvrienden,

  Enkele dagen geleden ben ik opgenomen in het hospitaal na verbrijzeling van een niersteen. Enorm pijnlijk. De specialist heeft toen een stent geplaatst omdat ik op reis ging vertrekken… Hij gaf ook zijn fiat om mijn reis niet te annuleren.
  Inmiddels ben ik ontslagen uit het hospitaal, en ben ik halverwege (Dijon, Frankrijk) mijn uiteindelijke bestemming (Languedoc). Ik heb net 2 pijnlijke uren achter de rug…in mijn hotel (tussenstop naar uiteindelijke bestemming). Ik heb daarnaast ook last van constipatie.
  Mijn vragen…
  -Gaat constipatie dikwijls gepaard met stent? (Uit schrik om naar het toilet te gaan)
  -Enorme pijn op en na het toilet, normaal?
  -Veel bloedverlies bij het urineren, normaal?
  -Moet je bij het plaatsen van een stent net veel drinken of niet?
  -Plas je best al zittend of rechtstaand?

  En tenslotte, zijn er ervaringsdeskundigen op reis met stent, zou ik mijn reis onderbreken of doorzetten?

  Alvast enorme dank voor alle antwoorden! Jullie helpen me hierbij, want door de enorme pijn weet ik echt niet meer wat te doen…

  Grtjs,

  A1980

 • linda says:

  ben gisteren op spoed beland met een hevige nier koliek en ja hoor een steen groter dan 1 cm nu hebben ze een stent geplaatst beetje vervelend maar beter dan de pijn van een koliek . Ik heb nu wel de drang om te plassen maar kan soms de urine niet ophouden zijn er nog mensen waar dit bij gebeurd .

 • nelly vuye says:

  Ik heb hier alle reacties gelezen over het plaatsen van een stent enz… Heeft iedereen zo’n miserie of zijn er ook mensen die positieve reacties hebben.
  Jammer genoeg zit is met een steen en is er sprake van een USR met plaatsen van DJ stent met nadien ESWL of Lithoclast

  • Louise says:

   HI,
   na een week ziekenhuis (de hele toestand inclusief infecties nier en blaas en stent.) nu weer een week thuis. Ik moet zeggen dat ik de catheter (werd na 3 dagen verwijderd) veel erger vond als de stent. Om het maar niet te hebben over de kolieken. Ik hou mij aan de aanwijzingen van het ziekenhuis en de behandelende artsen. Heb weinig last van de stent. Moet zeggen dat ik me houd aan de voorschriften. Sta elke ochtend vroeg op, maa3 dagen verwijderdk mijn ontbijt en neem mijn pijnstillers en veel water. Het water drink ik met tussenposen van een half uur zodat ik niet die overdruk krijg. Dan ga ik wat dingen doen en loop een uur. Heel rustig aan en dan weer naar huis. Om 2 uur sta ik weer in de keuken om een warme maaltijd te bereiden en mijn pijnstillers in te nemen. Daarna ga ik een paar uur rusten. Ik val altijd in slaap en word wakker met een vage pijn. Deze verdwijnt vanzelf weer na een paar keer rustig op en neer van de trap. Mijn laatste maaltijd is om 8 uur s”avonds.

   Ik woon in Ierland aan de zee in een klein plaatje waar de mensen gemoedelijk zijn en heel vriendelijk. Het beste van alles is dat ze een groot gevoel van humor hebben, zodat ik elke dag thuiskom met een glimlach op mijn gezicht.
   Verder heb ik na wat minder prettige ziekten ontdekt dat je het ongemak maar beter kunt accepteren. Je raakt erdoor gespannen en dat maakt je gevoeliger voor pijn.
   Vraag vooral niet te veel van jezelf verlangen en geef je lichaam wat rust. Het is een rot tijd, maar ja, er zijn altijd weer ergere dingen.
   Hoop dat dit helpt

   Louise

   • Nelly says:

    Hey Louise, bedankt voor het antwoord. Ondertussen ben ik verlost van mijn steen, zonder dat er een stent diende geplaatst te worden. Ik heb ontzettend veel geluk gehad, 2 x onder de niersteenverbrijzelaar en geen last of geen pijn gehad daarna, de steen (12 mm) is volledig vergruizeld en via de natuurlijke weg verdwenen. Juist bij de tweede behandeling heb ik op het einde pijnscheuten gekregen, maar ik heb onmiddellijk een pijnstiller gekregen en ’t was over.
    Vele groetjes uit België
    Nelly

 • Lijn says:

  We zaten lekker in Zuid-Frankrijk met de 3 kids en op de 12e dag werd ik wakker omdat ik moest plassen…maar helaas kwam er niet veel uit…
  De pijn brak meteen uit…wat voelde ik me naar zeg!! Mijn zoontje om een emmer gevraagd want ik werd niet goed.
  In de privé kliniek bleek het om een niersteen te gaan, hij zat inmiddels onderin de leider dus het zou kunnen dat hij zelf los zou komen en dat ik hem uit zou plassen…maar helaas…volgende ochtend om 6 uur werd ik gereed gemaakt voor de OK om hem te verwijderen…
  Ze hebben de jj aangelegd om het voor mij aangenamer te maken…nou ze hadden hem mogen houden!!! 4 weken zomervakantie incl 3 dagen eurodisney die we hebben moeten annuleren naar de haaien…de dag na de ingreep 1300km naar huis ….om hier de MRSA kweek te doen…voor we weer verder geholpen konden worden…
  Ik plas 20x op een dag, als ik aan het werk ben (staand werk) plas ik na 4 weken nog steeds bloed…
  vorige week was het gewoon de kleur van Roosvicee…
  Morgen is het zover!!! Dan gaat dat kreng er uit….
  Zonder verdoving hoorde ik…..aaaaaaahhhh….
  Ben benieuwd!!!! Duimen op een goede afloop!

 • zwanger meisje says:

  Toen ik 20 weken zwanger was, bleek de baby de urineleider af te sluiten waardoor er nierstuwing ontstond. De koliekpijn hoef ik jullie niet uit te leggen :S
  Ivm de baby mocht ik alleen paracetamol, jippiiii…
  Kapot ging ik.
  Heb een dubbel J katheter gekregen, en ik weet niet wat ik erger vond..
  Ik kon nog geen 5 min. zitten op een stoel, niet slapen van de pijn, incontinent, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het ergste vond ik nog wel dat er in het ziekenhuis doodleuk werd verteld, dat er niets anders op zat, en nog 16 weken op mijn tanden moest bijten.
  Psychisch kon ik het na 6 weken niet meer aan, en heb zelfs gedacht om de baby er maar uit te halen. Totdat ik via via had gehoord over een drain die vanuit de nier uit de rug komt met een plaszakje. Ik heb diezelfde dag nog geeist dat ze de dubbel J eruit moesten halen, wat is gebeurd. Er volgde vrijwel direct koliekpijnen maar deze waren na een dag weer weg. Ik heb nu nergens meer last van, en kan weer slapen! Hemels.. ik ben ZO blij dat dat rotding eruit is!!! Nu voel ik me wel een tijdbom, omdat de kans groot is dat de nier weer gaat stuwen. Ik lig nu op de andere zij, en drink niet al te veel, verder kun je het niet voorkomen denk ik. Zijn er hier meer zwangere vrouwen?? Je hoort er zo weinig van!

 • geert says:

  Hier een positief verhaal
  Enkele dagen na het verwijderen van een niersteen had ik opnieuw een koliek, terug op spoed beland kreeg ik van de arts te horen dat er een zwelling was door het verwijderen van de steen. Die zwelling zorgde ervoor dat er niets door kon en had het zelfde effect als of er een steen aanwezig was.
  Als oplossing werd er een stent aangebracht. Hiervan heb ik zeer weinig pijn en ongemakken gehad, ben de volgende dag reeds terug gaan werken en de week er na op reis vertrokken met de wagen. Het enige wat ik ondervind is dat ik frequenter moet gaan plassen en als de behoefte er is , ik best zo spoedig mogelijk ga. We zijn nu drie weken verder en binnen enkele dagen gaat de stent er terug uit. Hopelijk gaat dit even vlot. Hierbij wil ik iedereen de moed en hoop geven dat het ook positief kan verlopen. Bij deze wens ik iedereen het beste bij hun herstel.

 • miranda says:

  25 maart operatie aan mijn linker nier gehad. Zat een steen van een cm. Jj stent gekregen maar heb last met plassen en ik kan niet lang lopen en of staan. Weet iemand of dit normaal is?

 • Photek says:

  13 mei URS gehad en zit nu met een stent. Do 28 mei moet ik naar de eerste consulatie sinds de operatie. Worden de stents tijdens de consultatie er al uitgehaald of wordt er dan alleen maar een afspraak gemaakt om de stent te laten verwijderen in een ziekenhuis?

  Ik heb ook geen al te beste ervaring met de stent. 1ste paar dagen was heftig om de bloedstolsels te kunnen uitplassen. Daarna ook nog problemen met terugloop urine naar de nieren tijdens urineren en nu heb ik nog altijd plasdrang na het plassen. Normale activiteiten zoals wandelen, lang in de wagen zitten, gewoon het gras afdoen geeft ook last.

  Ik hoop dat de stent er uit mag op 28 mei (ZONDER verdoving? kan mij niet schelen) en dat alles dan verholpen is. Ik zit nog met een 2de steen in de andere nier maar deze zou nog veilig zitten. Ik ga voorstellen deze te laten zitten om dan wanneer ie groot genoeg is te laten verbrijzelen en op een natuurlijke weg te laten afkomen zoals in 2011. Toen heb ik steentjes kunnen uitplassen na de verbrijzeling die groter waren dan de steen die ze nu met de URS eruit gehaald hebben.

  Bij mij is de verbrijzeling beter meegevallen dan de URS.

  • Photek says:

   Het WEGHALEN van de stent is heel goed meegevallen (verdoving GEL). Dat mag ook gezegd worden want dat lees ik hier te weinig en dat maakt de mensen onnodig bang.

   In september ga ik voor een 2de URS (andere kant). Blijkbaar zijn ze niet meer zo happig op vergruizingen. Hopelijk is de URS nu zonder stent. In geval van een stent ga ik wel proberen er niet zolang meer mee rond te lopen.

 • Ben says:

  Het doet deugd om verhalen van lotgenoten te lezen. Momenteel zit ik ook met een dubbele stent (sinds maandag), komende maandag eruit. Heb vnl pijn bij plassen, het nierstuwen is soms niet te harden. Maar ik moet zeggen dat deflinac wel helpt en dat de pijn met veel puffen en vooral kalmte en rust te controleren is. Gisteren normaal proberen werken en me toch overzet: opnieuw veel bloed in urine, meer last en sinds gisteravond bloedverlies via de aars, iemand ervaring mee? Doet geen pijn maar vind dit toch bizar…

  • janvdk says:

   bloedverlies langs de aars is niet normaal. Moet u absoluut met uw huisarts bespreken . Het kan banaal zijn (hemoroïeden) maar het kan ook een darmpoliep zijn en die zijn niet altijd goedaardig.

 • Saskia says:

  Afgelopen maanden 31 stenen verwijderd ,de 1e keer geen last gehad van stent,de 2e keer wel.Zag erg op tegen het verwijderen maar gelukkig viel dit met de verdovende gel erg mee was blij dat ik ervan verlost was.

 • Pieter says:

  Beste lotgenoten,
  Ik ben 38 jaar en nieuw in het niergesteente. De geplaatste stent om de 6mm steen te omzeilen zit nu 2weken en zal nog twee weken moeten blijven tot akoestische vergruizing. Plassen was na drie dagen weer dragelijk. Eerder was ik in de veronderstelling dat nierstenen iets is voor pensionado’s. Goed, dan moet ik nog even.
  Is er behalve water drinken en op tijd een “biertje voor mijn niertje” een andere manier om de aanmaak van nieuwe nierstenen te beperken?
  Met hartelijke groet,
  Pieter.

  • Pieter says:

   Oh Ja, vandaag een fietstocht vroegtijdig gestaakt. Inmiddels kan ik beamen dat meer bewegen resulteert in meer bloed in de urine. Fietsen was ook niet erg prettig. Nu, uren later, voel ik ne naweeën nóg… :-/

   • wendy says:

    ik ben vorige week geopereerd. niersteenverwijdering die vastzat in de urineleider. bij mij was vergruizing niet mogelijk! na de operatie hebben ze een stent gestoken om de zwelling van de leider tegen te gaan. was deze verwijdering pijnlijk?

 • anoniem says:

  beste wie kan mij ermee helpen ze hebben mij pas een stent gezet nu drie dagen later nog steeds heel pijnlijk met plassen en bloed erin dikwijls plassen ook geen woorden gaat dit over ???

 • Rianne says:

  Ik heb sinds 3 weken een double j stent, geplaatst vanwege kolieken. Er zit een grote steen, 15mm die aankomende week, voor de helft kapotgemaakt gaat worden. Na weer een drietal weken, wordt het restant van de steen kapotgemaakt.
  Ik word wel behoorlijk beperkt door de stent. Ik heb veel aandrang en het plassen is pijnlijk. Ik voel het door mn hele lijf. Nu denk ik dat ik ook een blaasontsteking heb. Dipstick is positief op nitriet.
  Herkent iemand dit? Moet ik nog aan de ab of de operatie volgende week maar afwachten?

 • olivier says:

  Hallo,

  Sinds vrijdag 12feb, niercrisis gehad oooh wat was dat !
  Al 6 dagen er voor had ik constant het gevoel dat ik moest gaan plassen, terwijl er heel weinig uitkwam,bij de dokter bloed en plas afname; niets te zien,wss een blaas ontsteking dus ik maar pillen pakken tot die befaamde vrijdag.
  dokter van w8 gebeld, 3 injecties gekregen, en dan uiteindelijk toch naar spoed moeten gaan.

  Eens aangekomen baxter gekregen met verdoving en spierontspanner denk ik, en dan nog extra gevraagd ( morfine ) de pijn was er nog maar heel wat minder, enige tijd later onder volledige narcose een stent laten plaatsen.

  de eerste 2 dagen had ik veel pijn tijdens het plassen zowel men plasbuis die brande en mijn nier die begon te steken, nu is dat allebei al verbeterd enkel nog dat ambetant gevoel constant het gevoel hebt dat je moet gaan plassen.

  Donderdag mag die stent er terug uit en zien we verder wat er moet gebeuren, er zijn nog stenen aanwezig….

  mvg olivier

 • Elizabet says:

  Hallo,
  Sinds december zat ik met een stent. Meer dan 6 maanden. Was volledig verkalkt. Dokters zeiden dat het tot 1 jaar kan in blijven. Klopt dit? Andere specialisten zeggen dan weer max 6 maanden.
  Soir, 3 ESWLs gehad: geen effect.
  Nu dan weer een urethiscopie gehad en blijkt dat de steen in de wand zit. Dus ingekapseld en dan nog eens een membraan er rond heeft gevormd. Nu vraag ik mij af: konden die eerste dokters dit dan niet zien en hebben ze wel goed gehandeld?
  Ik weet niet meer wat doen en verga van de pijn. Iemand ervaring hiermee?

 • Tine says:

  Sinds januari dit jaar 3 x in het ziekenhuis beland, elke keer 6 dagen, met niersteen die zoveel pijn deed en dat tijdens de zwangerschap. Het enige wat ik kreeg was buscopan met de Baxter 3 dagen aan een stuk. Meer konden ze niet doen tijdens de zwangerschap en was uitgerekend voor 11 mei. Nu uit uiteindelijk een maand te vroeg bevallen. 11 april maar de week ervoor nog in het ziekenhuis beland omdat door de pijn contracties ontstaan waren. Ondertussen is aan de rechter kant( de meest pijnlijke) de steen verbrijzeld en steunt gekregen. Ik vertrok 4 dagen later op reis voor een week. Heb ik afgezien. Elk toilet in Koblenz heb ik gezien. De dagen erna waren rustig nu nog 2 keer slapen en dan mag de steunt eruit na 16 dagen. Toch heb ik sinds eergisteren enorm veel plasdrang. Telkens komt er nog een beetje bloed uit. Het is alsof er iets vastzit op eruit te plassen. Hopelijk snel gedaan na het verwijderen want kan amper de kids naar de opvang brengen(20 min rijden). Of naar de winkel gaan.

 • jan gorissen says:

  Ik ben reeds (nog maar) 2 dagen de gelukkige bezitter van een stent. Eerst 5 keer onder de verbrijzelaar met klein gevolg. Maar elke schieting leverde toch een klein beetje vooruitgang op. Nu inderdaad bij elke plasbeurt een korte hevige pijn in de nierstreek maar dat is niets vergeleken met een niercrisis, -kolieken. voor mij is deze stent een geweldige oplossing, ik kan alles doen wat ik voor de steenproblemen deed maar iets rustiger. (keuterboer) Ik moet wel 2 x daags antibiotica nemen om zeker geen nier – blaasontsteking te krijgen. In augustus gaat de stent er uit en ik weet niet of dat met of zonder verdoving is. Maar nu ben ik alleszins een blije (beetje pijn) mens.

 • Greta Lemoine says:

  Mijn mindervalide zoon van 46,heeft in beide URINELEIDERS stents.Dit al 12jaar.nadat bij hem uitgezaaide teelbalkanker werd vastgesteld.moet jaarlijks vervangen worden.kan niet goed vertellen wat hij voeld.maar als ik jullie verhalen lees,krijg ik wel een idee hoe het voelt.hij drinkt veel water.en moet dan ook vaak plassen.

 • Bogaerts says:

  Op vakantie in Spanje en de tweede dag naar het ziekenhuis gevoerd met een niersteen voor de eerste keer in m’n leven (63 jaar). Na enkele onderzoeken werd er een stent geplaatst. De volgende dagen dat vreselijk vervelend drukkend gevoel in m’n onderbuik en constant het gevoel dat ik moest plassen. De Spaanse uroloog had wel pleisters Kentera voorgeschreven die ik om de 3à4 dagen moest vernieuwen. Na 2 dagen begonnen die pleisters hun werk te doen, het drukkend gevoel verdween, ik moest minder gaan plassen ( of had dat gevoel toch niet meer) en de 3de nacht moest ik zelfs niet meer opstaan om te plassen, ik had mijn nachtrust terug. Ik kon ook zonder problemen gaan wandelen. Misschien is dit voor iedereen, die zo veel hinder ondervindt, wel een oplossing. Het heeft voor mij in ieder geval wel soelaas gebracht. Morgen op controle, ik hoop dat de steen verdwenen en de stent en de pleisters niet meer hoeven.

 • Kelly says:

  Ik heb afgelopen donderdag een JJ drain gekregen en heb er tot nu toe slechte ervaring mee.

  Vanaf dag 1 heb ik al hele hevige pijn en kan niet slapen of zitten niks. Drink wel veel werd me ook aangeraden. De 2e dag heb ik dokterswacht opgebeld vanwege nog hevigere pijn en pijn met plassen. Ik had dus een infectie door die jj drain maar heb een antibiotica kuur mee gehad .. toch vertrouw ik dit nu niet want ben op eens heel extreem gaan bloeden met echte dikke bloed slierten erin net of ben ik ongesteld nou vind dit niet normaal aangezien ze zeiden je kan een beetje bloeden…. pff ik bloed leeg wat moet ik hiermee? Maakt me best wel angstig

 • Mieke says:

  Hoi lotgenoten,
  Op 6 juli werd er voor de 2e keer een stent geplaatst. De eerste 2 dagen vielen mee buiten een pijnlijk gevoel bij het plassen. Vanaf dag 3 zat er weer bloed bij de urine, en dan bedoel ik niet een beetje maar best veel. op 31 juli moet ik op controle en dan pas weet ik hoelang de stent er moet in blijven. Vorig jaar heeft hij er maar liefst 4 maanden ingezeten. Dat was niet gemakkelijk. Na die 4 maanden was ik fysiek op. Mijn rechterzij is ook heel gevoelig. Ik kan het niet verdragen als ik met mijn rechterkant ergens tegenzit ofzo, kan ook niet op men rechterzij liggen in bed. is heel moeilijk om een comfortabele positie te vinden om te liggen of zitten. Hoe doen jullie het met jullie werk? bij mij is dat echt niet gemakkelijk door het vele malen plassen en de momenten van toch wel een redelijk pijnlijk gevoel. Ook een uitstap is niet gemakkelijk, een lang stuk wandelen is hel en na de minste activiteit ben ik doodop. Als laatste wens ik jullie allemaal veel beterschap en heel veel moed toe! Liefs Mieke

 • Saskia says:

  Morgen weer voor een urs operatie en dan wordt er weer een stent geplaatst.Dit wordt de 5 e keer de ervaringen zijn wisselend of heel veel last of weinig tot geen last.Het verwijderen van de stent daarintegen is alle keren met verdovende gel pijnloos verlopen.Dus afwachten maar weer komende week wel of geen pijn kan er geen peil op trekken.

 • De Craecker Danny says:

  Bij mij hebben ze ook niersteen vergruisd en stent gestoken op 30 augustus uroloog zei alles ok mag alles doen maar ben vandaag nog steeds niet aan het werke stent mag er pas uit 19 sept pfff weet niet wat doen denk beter niet werken tot stent weg is pijnstillers minderen meer pijn met pijnstillers gaat het wel na tijdje stappen meer last hoe kan ik dan gaan werken???

 • Saskia says:

  4 sept nierstenen verwijderd en stent geplaatst 5 e keer dus wel wat ervaring zo langzamerhand.Vergeleken met de vorige keren veel pijn bij het plassen ga door de grond van de kramp.Over 2 weken wordt de katheter verwijderd hoop dat het wat beter wordt voor die tijd.

 • De Craecker Danny says:

  Zit hier ook met stent van 30 augustus mag er pas uit 19 sept zal blij zijn veel last en steeds pijn bij plassen hopelijk pijn weg als stent er uit is steen is volledig vergruist

 • Frank says:

  Beste mensen,
  Verleden week verwijderd een steen, dan stent,
  Gisteren ook laatste stenen verwijderd, weer JJ stent!
  Al vanaf mijn 30 jaar bezig zo..
  Denk ongeveer een 15 operatie’s.
  JJ stent die veel pijn,echter nu heel vervelend gevoel in de blaas ook het gevoel een erectie te gaan krijgen… iemand daar last van?!
  Volgende week dat kreng eruit!!!😊😊😊😊