Stent
Een Ureterstent … is een plastic hol buisje dat kortweg stent genoemd wordt. Andere namen zijn splint, double-J, pigtail. Er zijn wellicht nog andere benamingen. Een stent dient om de afvoer van urine van de nier naar de blaas te verzekeren. Een stent verkalkt na een tijd. Hij moet dan ook regelmatig vervangen of verwijderd als hij geen nut meer heeft.
Aan elk uiteinde is de stent gekruld. De krullen verdwijnen als men in de stent, die hol is, een voerdraad steekt. Uitgestrekt kan men dan de stent inbrengen via het ostium van de ureter tot het ene uiteinde in het nierbekken zit. Onder visuele controle trekt men dan de voerdraaad terug uit de stent. De uitgestrekte krul aan het uiteinde zal door het ‘geheugeneffect’ terug opkrullen in het nierbekken. De krul werkt als een weerhaakje en belet dat de stent terug uitzakt uit het nierbekken.
Soms zakt een stent wel eens overwacht uit. Dit gebeurt als de ureter hevige peristaltiek heeft. De krul van de stent werkt namelijk niet als een onfeilbare weerhaak. Als de uroloog de stent wil verwijderen trekt hij immers aan het andere uiteinde van de stent. Dan zal de krul weer moeten uitvlakken. Als de krul van de stent te stijf gemaakt zou worden zou de nier beschadigd worden.
Een stent belet dat er hevige kolieken optreden. De meeste patiënten voelen de stent wel zitten en soms ervaren ze ook enige pijn. Pijnstilling in dat geval is dezelfde als bij nierkolieken. Uitzonderlijk wordt een stent vroegtijdig verwijderd.
Het verwijderen gebeurt meestal onder locale verdoving via cystoscopie. Bij angstige patiënten of patiënten met lage pijndrempel kan een algemene narcose gebeuren.
Geef een reactie