over behandeling van nierstenen

calcium-oxalaat

Calcium-oxalaatstenen zijn de vaakst voorkomende nierstenen.

In 73 % van de gevallen heb je  nierstenen die bestaan uit calcium-oxalaat.

Calcium zit vooral in zuivelproducten. Je moet dan ook  geen overmaat aan calcium opnemen maar een beperking is ook niet nodig. Je krijgt dan botontkalking en dat geeft breuken op latere leeftijd. Vroeger werd een kalk-arm dieet erg aanbevolen maar dat is dus niet interessant gebleken. Het blijft echter hardnekkig voortleven onder de vorm van ‘goede raad’

Oxalaat krijg je ook in het lichaam met de voeding. Oxalaat kan je wel missen. Hiervoor moet je de volgende producten minderen of achterwege laten:

  • spinazie
  • rabarber
  • asperges
  • cacao in al zijn vormen: chocolade, chocomelk, choco, chocolademelk
  • caffeïne: koffie, oploskoffie, zwarte thee, cola
  • peterselie
  • tomaten
  • pindanoten

5 Responses to calcium-oxalaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.