Klachten bij nierkolieken
Het typische verhaal van nierkolieken maakt dat een ervaren dokter meestal niet veel nodig heeft om te denken aan een nierkoliek.
Als een niersteen vast komt te zitten en de afvoer van urine verhindert hoort men vaak dat:
- Plots opgekomen enorm hevige pijn aan de linker of de rechterflank. Als de pijn aan de twee kanten zit of meer in het midden ter hoogte van de rug en de wervelkolom is pijn door nierstenen eerder onwaarschijnlijk. Deze pijn noemt men koliekpijn.
- Bij nierkoliek krijgt men ook vaak neiging om over te geven. Vaak is dit gevoel aanwezig zonder dat er effectief wordt overgegeven. In medische termen noemt men dit nausea of overgeefneiging.
- Bewegingsdrang is een ander symptoom. De patiënt heeft het gevoel dat de pijn vermindert door rond te lopen, rond te kruipen.
- De pijn kan een typisch uitstralingspatroon hebben. Als de steen hoog zit, zal de pijn eerder in de flank, ter hoogte van de rug zitten. De uitstraling gaat dan schuin naar voren richting lies. Als de steen wat lager gezakt is of net voor de blaas zit zal de patiënt de pijn soms voelen in de schaamstreek. Bij de man straalt de pijn dan uit naar de teelballen of zelfs naar de eikel. Bij de vrouw gaat de pijn meer richting schaamlippen gaan.
- Koorts is er meestal niet bij nierkoliek. Je kan wel een lichte verhoging van de temperatuur hebben: de koorts kan gaan tot 38 °C. Als de urine geïnfecteerd is en een steen blokkeert de urinewegen dan zal je hoge koorts krijgen met de koude rillingen in dergelijk geval zal de uroloog snel een behandeling voorstellen omdat je anders nog zieker kan worden. Deze toestand noemt men urosepsis. Een niet behandelde urosepsis kan levensgevaarlijk zijn.
- De niersteen zal in de urinewegen de wanden van de urinewegen wat kwetsen. Hierdoor zal er wat bloeding optreden in de urinewegen. Omdat bloed nu eenmaal heel sterk de urine kleurt zal de urine snel roze tot rood kleuren. Men noemt dit hematurie.
- Soms wordt de kleur van de urine erg donkergeel tot licht bruin. Wellicht komt deze verkleuring ook door wat bloed in de urinewegen, anderzijds kan het zijn dat de patiënt gewoonweg minder drinkt omdat hij of zij merkt dat met meer drinken er meer pijn komt.
De ondervraging van een patiënt door een arts neemt men anamnese.
Geef een reactie