Verbrijzelaar
Niersteenverbrijzelaar
ESWL is de medische term voor niersteenverbrijzelaar of vergruizer: Extracorporele ShockWave Lithotripsy.
Extracorporeel wil zeggen ‘buiten het lichaam’ in tegenstelling tot intracorporele behandeling: ureteroscopie bijvoorbeeld.
Shockwave: de steen wordt verbrokkeld door impact van schokgolven die opgewekt worden door de verbrijzelaar.
Lithos is Grieks voor steen. Tripsy betekent ‘verbrijzeling’.
Met de vergruizer …
of niersteenverbrijzelaar kan een niersteen vergruisd worden. Vòòr het bestaan van de vergruizer werd er vaak geopereerd voor nierstenen.
Met ESWL of niersteenvergruizing kan men met schokgolven, die door het lichaam op de niersteen gemikt worden, de steen langzaam in kleinere stukjes breken. Men moet wel geduld hebben. Men verbrijzelt niet met één schokgolf een steen. Twee-, drie-, vier-, ja tot vijfduizend schoten worden gegeven in één sessie. Soms zijn verschillende sessies ESWL nodig om een niersteen te verbrijzelen. Soms is een niersteen te hard en heeft ESWL geen of weinig resulstaat. Jammer genoeg kan men dit niet op voorhand weten. Als dit het geval is, zal men overgaan naar meer invasieve methodes zoals ureteroscopie (URS) of zogenaamde percutane technieken (PNL).
Bij de eerste generatie vergruizers moest de patiënt in een waterbad plaats nemen en was altijd narcose nodig. Erg omslachtig allemaal. Narcose was nodig omdat de schokgolven behoorlijk pijnlijk waren. Narcose is met de modernere apparaten niet meer absoluut nodig.
Waarom is dat water nodig? Water is nodig omdat een schokgolf in lucht zeer snel in kracht afneemt. De overbrenging van de schokgolf uit de niersteenverbrijzelaar tot op de niersteen in het lichaam moet dus in water gebeuren. Tegenwoordig is het waterbad vervangen door een waterballon die tegen het lichaam wordt gedrukt. Tussen ballon en lichaam wordt watergel aangebracht om de overbrenging van energie zonder verlies te verzekeren. Het gebruik van watergel is veel handiger en is quasi even effectief als een waterbad. Het waterbad wordt dan ook niet meer gebruikt in West-Europa.
Geef een reactie