over behandeling van nierstenen

Preventie

Hoe voorkom je nierstenen?

Het allerbelangrijkste wat je kan doen om nierstenen te vermijden is VEEL WATER DRINKEN.

Soms helpt een dieet ook.

Waarom? Welnu: Urine is eigenlijk een verzameling afvalstoffen opgelost in water. De nieren filteren het bloed en voeren de afvalstoffen naar de urinewegen om ze uit te wateren. Deze afvalstoffen zijn allemaal wateroplosbaar. De oplosbaarheid van deze afvalstoffen is echter niet oneindig. Vanaf een zekere hoeveelheid of concentratie lossen bepaalde stoffen niet meer op. Zo ontstaat een steen.

In de bloedbaan zitten geen stenen: de concentratie van de stoffen in het bloed wordt quasi constant gehouden door de nieren. Eénmaal in de urinewegen gaan dezelfde stoffen wél nierstenen kunnen vormen. Hoe kan dat?

Welnu: in de urine wordt de concentratie van de afvalstoffen immers niet constant gehouden. De concentratie hangt er vooral af van de hoeveelheid vocht (water) die samen met de afvalstoffen uitgescheiden worden. En dat heb je zelf in de hand.

Als je weinig drinkt, zal er weinig vocht afgevoerd worden. Zo gaan de concentraties van de afvalstoffen omhoog. Ze zullen niet meer opgelost raken en neerslaan als nierstenen.
Als je veel drinkt, zal veel water de afvalstoffen vergezellen. Zo blijven de concentraties van de steenvormende stoffen laag. Ze blijven opgelost.

Je kan niersteenvorming vergelijken met zoutproductie uit zeewater. Nierstenen zijn geen echte stenen. Het zijn kristallen. Kristalvorming of niersteenvorming krijg je als de concentratie van een stof erg hoog wordt. Vanaf een bepaalde hoeveelheid kan een stof niet meer oplossen in water. : zeewater zit ook vol zouten. Die zouten zie je niet in de zee. Als je echter het water doet verdampen uit zeewater blijft de vaste stof over: zo wint men zout in zoutpannes. De zouten in ons lichaam die kristalliseren tot nierstenen zijn kalkzouten. Kalkzouten lossen veel moeilijker terug op eens ze zijn gekristalliseerd.

Je mag de afvalstoffen uit ons lichaam dan ook niet de kans geven kristallen te vormen. De beste manier om geen kristalvoming te krijgen is veel te drinken. Zo blijven de concentraties van de afvalstoffen laag en verhinder je de vorming van een niersteen.

Je kan aan de kleur van de urine zien hoe het gesteld is met de concentratie van de afvalstoffen. Donkergele urine is zeer sterk geconcentreerde urine: gevaar voor steenvorming. Ochtendurine is vaak geconcentreerd en donker gekleurd.

Als je veel drinkt zal de urine van strogeel naar helder neigen: lage concentraties afvalstoffen en dus geen gevaar op vorming van nierstenen.

9 Responses to Preventie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.