over behandeling van nierstenen

URS

URS of ureteroscopie is een operatie om in de ureter te kijken. Meestal wordt een URS gepland om nierstenen te behandelen. De niersteen is in de ureter beland en dan noemt men hem uretersteen. Een URS kan ook gebeuren om een uretergezwel te behandelen of om een vernauwing in de ureter te behandelen. Vaak zit het steentje net voor de ingang van de blaas aan het zogenaamde ostium. Als het een klein steentje is, kleiner dan 4 mm, zal het steentje meestal zelf in de blaas raken. Al te vaak blijft het steentje net voor het ostium zitten en dient een URS te gebeuren omdat de koliek in alle hevigheid blijft terugkomen.

Ureterorenoscopie  of afgekort Ureteroscopie

Men onderscheidt bij een uretersteen twee soorten stenen. De laag gelegen en de hoog gelegen stenen. De ligging in de ureter ten opzichte van de blaas is van groot belang. Hoe lager in het afvoerkanaal, richting blaas dus, hoe gemakkelijker men de steen kan bereiken. Als men de steen kan bereiken kan men hem meestal ook behandelen. Vaak kan men de steen wegnemen zonder het te moeten verkleinen. Dit gebeurt met een kleine paktang of met een speciaal netje of mandje genoemd naar de uitvinder: Dormia. Soms moet de niersteen verbrijzeld worden met een pneumatisch hamertje of met de holmiumlaser.

Als de niersteen hoog in de ureter vast zit, is de steen moelijker te bereiken: de afstand vanuit de blaas tot aan de steen is nu eenmaal langer. In dat geval kan men opteren om eerst met de niersteenvergruizer de steen stuk te krijgen. Een andere optie is een flexibele ureteroscopie te verrichten. Soms kan men zelfs met flexibele scopen niet veilig tot aan de niersteen geraken. In dat geval plaatst men een stentin de ureter en kan men na enkele dagen of weken opnieuw proberen. Vaak lukt het dan wel omdat door de stent de ureter toegangkelijker wordt.

Na een ureteroscopie laat men vaak een stent achter. Als men een URS doet zwelt het slijmvlies van de ureter op. De zwelling kan de ureter weer dicht doen zitten met een nierkoliek als gevolg. Vergelijk dit opzwellen met het opzwellen van oogleden na een slag op het oog. Om kolieken na een URS te vermijden wordt een stent gezet zodat de urine toch naar de blaas kan. De stent moet dan wel weer verwijderd na enkele weken. Verwijdering van een stent kan onder locale verdoving of onder volledige verdoving.

Als een ureterocopie zeer vlot verloopt kan men ook opteren om geen stent te plaatsen. Dan moet men wel de eerste twee a drie dagen na een ureteroscopie rekening houden met optreden van na-kolieken: soms even pijnlijk als een koliek door een uretersteeen.

22 Responses to URS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.